Vláda schválila použití rezerv ministerstva na převod nádraží

23.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. května (ČTK) - Vláda schválila použití finančních rezerv ministerstva dopravy na úhradu platby za nádražní budovy. Ty převádí České dráhy na státní Správu železniční dopravní cesty (SŽDC) za 3,31 miliardy korun. Informoval o tom dnes Úřad vlády ČR. V loňském rozpočtu počítalo ministerstvo dopravy s částkou zhruba 870 milionů korun na převod zhruba 1500 budov. Zbylých 2,4 miliardy korun úřad navrhuje vzít z takzvaných nespotřebovaných neprofilujících výdajů kapitoly ministerstva.

Plánovanou transakci už koncem loňského roku schválila vláda a v dubnu s převodem souhlasila i dozorčí rada Českých drah. Posledním orgánem, který by měl dlouhodobě připravovaný převod schválit, je řídicí výbor ČD. Ten by se měl transakcí zabývat ve středu.

ČD původně očekávaly za převod nádraží výrazně vyšší sumu, zhruba dvojnásobek současné částky. Částku na úrovni tří miliard korun nicméně v loňském roce prakticky stanovila Evropská komise. Uvedla, že převod nádraží mezi státem vlastněnými drahami a SŽDC za tuto cenu nebude považovat za nedovolenou podporu.

Součástí prodeje nádražních budov má být i pražské hlavní nádraží, naopak se netýká pražského Masarykova nádraží nebo hlavního nádraží v Brně. U Masarykova nádraží nejsou vyřešeny vlastnické vztahy a převod brněnského nádraží komplikuje nedořešená otázka přesunu stanice do jiné lokality. Tato nádraží by měla být součástí převodu dalšího balíku majetku. Kromě nich se mluví rovněž o převodu některých prvních nástupišť ve stanicích, které rovněž nejsou součástí nynějšího převodu. Další položkou pak mají být pozemky pod kolejemi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK