Důvěra investorů v německou ekonomiku v květnu nečekaně klesla

24.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 24. května (ČTK) - Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v květnu nečekaně zhoršila. Důvodem jsou rostoucí rizika, včetně možného odchodu Británie z Evropské unie (tzv. brexitu), která ohrožují výhled německé ekonomiky. Uvedl to dnes výzkumný institut ZEW.

Index důvěry v německé hospodářství klesl v květnu na 6,4 bodu z 11,2 bodu v předchozím měsíci. Průzkumu vedeného od 9. do 23. května se zúčastnilo 211 analytiků a investorů. Analytici dotazovaní agenturou Reuters očekávali naopak zvýšení indexu na 12 bodů.

Hodnocení současné situace v Německu se však zlepšilo. Ukazatel současné hospodářské situace stoupl na 53,1 bodu z dubnových 47,7 bodu a byl lepší, než analytici předpokládali.

\"Nejistoty, jako možný brexit, neumožňují optimističtější výhled,\" uvedl prezident ZEW Achim Wambach. Dodal, že investoři pochybují, že německá ekonomika by mohla pokračovat v růstu stejným silným tempem, jako v prvním čtvrtletí, kdy překvapivě vzrostla o 0,7 procenta.

Tempo růstu německé ekonomiky, na které je závislá mimo jiné i řada českých firem, loni zrychlilo na 1,7 procenta z předloňských 1,6 procenta. Výkon německé ekonomiky byl nejsilnější za čtyři roky. Vláda očekává, že letos HDP poroste rovněž o 1,7 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK