Knauf Praha loni zvýšil provozní zisk o 10 procent na 270 mil. Kč

24.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. května (ČTK) - Výrobce stavebních hmot Knauf Praha loni zvýšil provozní zisk EBITDA (před započtením úroků, daní a odpisů) meziročně o deset procent na 270 milionů korun. Tržby firmy vzrostly o 11 procent na 1,08 miliardy korun. V rozhovoru pro ČTK to uvedl jednatel společnosti Radek Bedrna. Letos očekává drobný nárůst zhruba o dvě procenta.

\"Loni jsme zaznamenali oživení stavebního trhu jako snad úplně všichni v oboru. V pozemním stavitelství se začaly realizovat projekty, které byly projektovány před dvěma, třemi, některé i před pěti lety. Na našem výsledku se projevila celá řada novinek, které jsme na trh dali. Ale obecně vnímáme pozitivní náladu na trhu, lidé začali více investovat do bydlení,\" řekl Bedrna.

Počet zaměstnanců firmy loni nepatrně vzrostl na 380 lidí. \"Potýkáme se s obrovským personálním problémem. Nejsme schopni sehnat kvalifikované zaměstnance, hlavně v technických oborech. Sehnat elektroinženýra nebo chemika je téměř nemožné. A když vezmu obecně řemeslo, hlavně zámečníky a elektrikáře, tak to je ještě větší problém. Ti prostě nejsou,\" dodal Bedrna.

Průměrná mzda ve firmě loni vzrostla o 5,6 procenta, bez započítání vrcholného managementu se podle Bedrny pohybuje na úrovni 39.000 korun. Průměrná mzda v ČR podle ČSÚ loni vzrostla o 3,8 procenta na 28.152 Kč.

Za pozitivní faktor pro výrobce stavebních hmot Bedrna považuje současnou uprchlickou vlnu. \"U nás sice nemáme uprchlíka ani jednoho, ale spousta firem je orientována na Německo. Ti lidé musejí někde bydlet, takže třeba výrobci obytných kontejnerů jsou za hranicí svých kapacit. A každý ten kontejner je opláštěný sádrokartonem nebo dalšími materiály, které vyrábíme,\" doplnil Bedrna.

V loňském roce firma dokončila dvě výrobní zařízení na výrobu a úpravu surového perlitu, do kterých investovala zhruba 270 milionů korun. Tato hmota má podle Bedrny pro svou širokou škálu použití velkou budoucnost.

Knauf Praha je členem německého koncernu Knauf, který má zastoupení ve více než 70 zemích světa. V Česku působí od roku 1992. V současné době zde provozuje tři závody. Jeden v pražských Kbelích vyrábí hlavně omítky a maltové směsi, dva závody v severočeských Počeradech se specializují na výrobu sádry, respektive sádrokartonu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK