Školský výbor podpořil přísnější regulaci hazardu beze změn

24.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. května (ČTK) - Senátní školský výbor dnes doporučil schválit beze změn zákony o přísnější regulaci hazardu a o nové podobě jeho zdanění. Zachoval se stejně jako ústavně-právní výbor. Ve výboru pro veřejnou správu naopak předlohy neuspěly a hospodářský výbor podpořil jen úpravu zdanění hazardu. Není tak předem zřejmé, jak se k normám postaví horní komora jako celek. Schvalovat by je mohla už ve středu.

Předmětem sporu o nový zákon o hazardních hrách je zejména jeho ustanovení, které má zavést povinnost blokovat webové stránky na základě seznamu určeného ministerstvem financí. Ministerstvo tak chce nařizovat blokování stránek s nepovoleným hazardem, kritici se ale obávají zneužití této možnosti. Obecnost formulací v zákoně by prý umožnila ministerstvu jako politicky řízenému úřadu prakticky cenzurovat celý internet.

\"Pokud zákon projde i Senátem, znamená to konec svobodného internetu v Čechách,\" uvedl předseda České pirátské strany Ivan Bartoš. Senátor Libor Michálek (za Piráty) zatím neúspěšně prosazoval, aby blokaci nařizoval místo ministerstva soud a aby nebylo nutné blokovat jednotlivé stránky, ale celé internetové domény. Podle zástupců poskytovatelů internetu by to pro ně bylo levnější kvůli menší technické náročnosti. V opačném případě by prý poskytovatelé museli promítnout až miliardové náklady do cen pro koncové uživatele.

Související zákon o zdanění hazardu počítá se zachováním dvou sazeb. Na technická zařízení, tedy hlavně automaty, se má vztahovat sazba 35 procent, a na ostatní druhy hazardu jako dosud 23 procent. Tento návrh kopíruje stav platný od ledna, kdy se na přístroje vztahuje sazba 28 procent a denní poplatek za automat činí 80 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK