Rusko prodalo první emisi eurobondu od zavedení západních sankcí

24.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 24. května (ČTK) - Rusko dnes prodalo svou první emisi eurobondu od zavedení západních sankcí v roce 2014. Emisí desetiletého dluhopisu obchodovaného na západních trzích získala Moskva 1,75 miliardy dolarů (42,4 miliardy Kč) za cenu 4,75 procenta. Většinu cenných papírů přitom nakoupili zahraniční investoři. Agentuře Reuters to sdělily zdroje z finančního trhu.

O první ruskou emisi eurobondů od roku 2013 se ale přihlásilo méně zahraničních investorů, než Moskva čekala. Podle zdrojů koupili investoři z Evropy, USA a z Asie dluhopisy za 1,3 miliardy USD.

Některé investory odradila nejistota spojená se sankcemi, které Západ uvalil na Rusko kvůli ukrajinské krizi, další odstrašila varování regulačních úřadů v Evropě a v USA. Slabší účast zahraničních zájemců ale vynahradil silný zájem domácích investorů.

Vláda chce emisí zaplnit mezery v rozpočtu, které způsobil propad světových cen ropy a hospodářský pokles. Chce také předvést, že si stále dokáže půjčovat na mezinárodních trzích.

Prodej zorganizovala VTB Capital, investiční divize ruské banky VTB. Moskva sice zvala do tendru na organizaci emise západní banky, ty se ale kvůli hrozbám z vládních míst nezúčastnily. Sankce sice západním bankám přímo nezakazují účastnit se emisí ruských dluhopisů, vytvořily ale značnou nejistotu. Podle bankovních zdrojů dostaly banky z Bruselu a Washingtonu jasná varování před účastí.

Dosažený výnos pro investory je nad výnosy jiných srovnatelných ruských dluhopisů. Ruský dolarový eurobond splatný v roce 2023 má nyní na trhu výnos kolem čtyř procent.

Domácí investoři měli o dolarové dluhopisy velký zájem, protože chtěli uplatnit dolary, které kupovali během prudkého sestupu rublu v minulých dvou letech. Celková poptávka po eurobondu se uprostřed dnešního dne dostala podle zdrojů nad šest miliard dolarů. Rusko si letos podle rozpočtových dokumentů plánuje půjčit v zahraničí maximálně tři miliardy dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK