Americké akcie výrazně stouply, trh se smiřuje se zvýšením sazeb

24.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. května (ČTK) - Americké akciové trhy dnes výrazně posílily a jejich hlavní indexy získaly více než jedno procento. Růst byl všeobecný a silně oživovaly zejména akcie technologického sektoru a bankovnictví. Investoři na Wall Street se podle analytiků smiřují s tím, že americká centrální banka (Fed) zvýší základní úrokovou sazbu dříve, než se donedávna čekalo.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, v závěru vystoupil o 1,22 procenta, na 17.706,05 bodu a širší index S&P 500 zpevnil o 1,37 procenta na 2076,06 bodu. Index technologického trhu Nasdaq uzavřel na 4861,06 bodu se ziskem dvou procent a zaznamenal nejsilnější přírůstek za tři měsíce.

Investoři se zaměřují na načasování dalšího růstu základní úrokové sazby, kterou Fed zatím zvýšil z nulového minima jen jednou na konci loňského roku. Činitelé Fedu v posledních dnech naznačovali, že by k tomu mohlo dojít možná už příští měsíc, mnohem dříve, než se vzhledem k nynější slabé ekonomice předpokládalo. Investoři však nadále očekávají, že sazby se budou zvyšovat jen pomalu.

\"Trh začíná akceptovat, že zvýšení sazeb v letošním roce je jednak pravděpodobné, a jednak to samo o sobě není nic špatného,\" řekl agentuře Reuters Bill Merz ze společnosti U.S. Bank Wealth Management.

Silně rostly akcie bankovních ústavů, které budou těžit z vyšších úroků. O zhruba 1,5 procenta posílily akcie Bank of America, Citigroup a JPMorgan. O zhruba tři procenta vzrostly akcie Microsoftu, které přispěly k širšímu vzestupu na technologickém trhu.

Trh přivítal údaje, podle nichž prodej nových rodinných domů ve Spojených státech v dubnu prudce vzrostl a dostal se nejvýše za více než osm let. Ceny přitom vystoupily na nový rekord. Jde o další důkaz, že největší ekonomika světa na začátku druhého čtvrtletí zrychlila růst.

Dolar dnes na devizových trzích zpevňoval a vůči euru se dostal na nejvyšší hodnotu za téměř deset týdnů. Zájem o dolar podporují rostoucí spekulace, že americká centrální banka (Fed) v červnu nebo červenci zvýší základní úroky.

Ke konci obchodování euro vůči dolaru ztrácelo 0,8 procenta na 1,1133 USD, Dolar vůči jenu získával 0,7 procenta na 109,98 JPY. Dolarový index, který měří hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, zpevnil o 0,4 procenta na 95,65 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK