Investice v norském ropném sektoru příští rok asi opět klesnou

26.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Oslo 26. května (ČTK) - Investice v norském ropném a plynárenském sektoru, který je hlavním pilířem ekonomiky této skandinávské země, příští rok pravděpodobně opět klesnou. Mohou za to nízké ceny ropy, které donutily firmy snížit výdaje. Vyplývá to z průzkumu, který provedl norský statistický úřad (SSB).

Těžba ropy z moře má na hrubém domácím produktu (HDP) Norska asi pětinový podíl. Pokles cen ropy donutil energetické společnosti zpozdit či zrušit projekty a propouštět.

Předběžné údaje naznačují, že investice by mohly příští rok dosáhnout 153,2 miliardy norských korun (447 miliard Kč). To je ve srovnání s odhadem na letošní rok pokles o osm procent. SSB dodal, že údaje vycházejí ze současných plánů norských ropných firem a mohou se změnit, protože firmy své plány aktualizují. Nepředpokládá však, že by pokles byl nižší, než ukazuje současný průzkum.

Investice se mají snižovat hlavně v oblasti průzkumu a rozvoje polí, klesnou ale rovněž investice do polí, ze kterých se již těží.

Ceny ropy se od června 2014 do začátku roku letošního snížily o více než 70 procent. Od ledna ale vykazují pozvolný růst a nyní se pohybují kolem 50 dolarů za barel. Analytici však neočekávají, že by se cena v dohledné době vrátila nad 100 dolarů za barel, kde byla před dvěma lety.

Norsko je největším producentem plynu v západní Evropě a jeho ekonomika je na příjmech z prodeje ropy a plynu vysoce závislá. Růst HDP včetně ropného sektoru loni zpomalil na 1,6 procenta z 2,2 procenta v roce 2014. Bez zahrnutí ropného sektoru ekonomika rostla nejpomaleji od začátku finanční krize v roce 2009.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK