Pojišťovny začaly vyplácet zemědělcům škody z dubnových mrazů

26.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. května (ČTK) - Pojišťovny začaly vyplácet vinařům a pěstitelům ovoce peníze za škody, které jim způsobily silné dubnové mrazy. Celkem odhadují výplaty v řádu stovek milionů korun. Vyplývá to z ankety ČTK mezi tuzemskými pojišťovnami. Ty vyplácejí nejprve zálohy a takzvané totální škody. Nejvíce poškozeny byly vinná réva a ovoce.

\"Škody způsobené jarními mrazy začínáme postupně vyplácet. Zároveň ale ještě někde probíhají prohlídky, vzhledem k charakteru poškození a vývoji počasí totiž nelze již při první prohlídce stanovit odpovídající výši škody,\" řekla ČTK mluvčí České pojišťovny Ivana Buriánková. Už teď je však podle ní zřejmé, že škody způsobené jarními mrazy budou v desítkách milionů korun a svým rozsahem pravděpodobně přesáhnou škody způsobené jarními mrazy v posledním desetiletí.

\"Prohlídky škod na vinicích jsou ukončeny. Postupně začínáme vinařům vyplácet zálohy na pojistná plnění,\" doplnil mluvčí Generali Jiří Cívka. Zemědělské škody způsobené jarními mrazy způsobily i podle něj nejen vinařům škody v řádech desítek milionů korun.

\"Prvním zemědělcům, kteří měli totální škody, už od nás odcházejí peníze v těchto dnech,\" uvedl mluvčí Allianz Václav Bálek. Rovněž on odhadl škody na desítky milionů korun. \"Například jenom u vinařů byl první odhad kolem 30 milionů Kč. Ale budeme platit také náhradu škody i těm, kterým pomrzla cukrová řepa,\" podotkl.

Jarní mrazové škody postihly u klientů Agra pojišťovny zejména vinnou révu, jahody a sady jabloní. \"Po prvních prohlídkách jsme zaznamenali poškození v rozmezí 30 až 60 procent. Vzhledem k možnosti regenerace poškozených plodin proběhnou ještě druhé prohlídky, které výši škody upřesní a finalizují,\" upozornil ředitel pojišťovny Marek Hrubý.

Letošní mrazy byly podle Jiřího Havelky, ředitele společnosti Renomia Agro, která pojišťuje více než čtvrtinu českých zemědělců, výjimečné nejen svojí intenzitou, ale i délkou trvání a rozsahem území, které zasáhly. Jak připomněl vinnou révu lze proti jarnímu mrazu v ČR běžně pojistit. Ztráty nepojištěných vinařů tak jsou i dílem toho, že toto riziko podcenili. Jiná situace je podle něj u pěstitelů meruněk. Jejich pojištění proti jarním mrazům v tuzemsku žádná pojišťovna nenabízí.

Vinařům způsobily dubnové mrazy škody na předpokládaných tržbách 1,4 miliardy korun, ovocnářům 400 milionů korun. Vinaři mají poškozenou zhruba třetinu vinohradů, někteří však i celé vinice. U ovocnářů jsou nejvíce postižené meruňky a broskve, u nichž se předpokládá ztráta proti průměru 60 procent, z poloviny jsou postižené višně a třešně. U jablek se republiková ztráta pohybuje okolo 20 až 25 procent.

Filip Dušek mal

.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK