Ropa sestoupila ze sedmiměsíčních maxim nad 50 dolary

27.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 27. května (ČTK) - Světové ceny ropy dnes sestoupily ze čtvrtečních sedmiměsíčních maxim nad 50 dolary za barel. Obchodníci předpokládají, že díky silnému oživení cen z lednových 12letých minim by mohla těžba začít znovu růst. Ropný trh oslabil i silnější dolar.

Cena severomořské ropy Brent v 18:05 SELČ klesla o 0,9 procenta na 49,15 dolaru za barel, ve čtvrtek se dostala až na 50,71 USD. Americká lehká ropa WTI po čtvrtečním vzestupu na 50,21 USD oslabila o 0,6 procenta na 49,20 USD.

Růst cen vyvolal očekávání, že Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) na nadcházejícím zasedání na počátku června nebude mít důvod ke změně těžební politiky a snížení produkce. Cenové oživení by také mohlo podpořit pružně reagující produkci na zdrojích břidlicové ropy v USA.

Ceny ropy i dalších komodit podkopalo posílení dolaru. Trh čeká na vyjádření šéfky centrální banky USA (Fed) Janet Yellenové ohledně načasování dalšího růstu úrokových sazeb. Od nových sázek dnes investory odradilo i nadcházející třídenní volno ve Spojených státech.

Ropě v minulých dnech dopomáhaly k růstu výrazné výpadky těžby v řadě zemí od Kanady po Nigérii. Ty snížily světovou denní produkci o čtyři miliony barelů, podle analytiků jde ale vesměs jen o dočasný problém, uvedla agentura Reuters.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent červenec 49,15 49,59 New York - Nymex WTI červenec 49,20 49,48

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK