Čtvrtletní zisk OPAP klesl, zasáhla jej řecká úsporná opatření

30.05.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Atény 30. května (ČTK) - Čistý zisk největší řecké sázkové společnosti OPAP klesl v prvním čtvrtletí o 26,3 procenta na 42,8 milionu eur (1,2 miliardy Kč). Oznámila to dnes firma, jejímiž akcionáři jsou investiční skupina KKCG podnikatele Karla Komárka a společnost EMMA Capital podnikatele Jiřího Šmejce. Výsledky ovlivnilo vyšší zdanění a nižší příjmy.

Řecko zvýšilo sazbu daně z hrubých výnosů z provozu sázek, aby uspokojilo mezinárodní věřitele a zajistilo si nové úvěry z mezinárodního záchranného programu pro tuto zemi. Opatření, které působí se zpětnou účinností, se vztahuje na hrubé výnosy, které OPAP vytvořil od začátku letošního roku, napsala agentura Reuters. Na výsledcích OPAP se však podepsaly rovněž slabší spotřebitelské výdaje v Řecku, které jsou výsledkem úsporných opatření řeckých vlád v posledních šesti letech.

Hrubé výnosy OPAP z provozu sázek činily v prvních třech měsících roku 340,7 milionu eur, což ve srovnání se stejným obdobím loni představuje pokles o 4,4 procenta. Oproti tomu daň z těchto výnosů je ve srovnání s loňskem o pět procentních bodů vyšší, činí 35 procent.

Bez zahrnutí dopadu vyšší daně by hrubý provozní zisk (EBITDA) zůstal beze výraznějších změn na 93 milionech eur.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK