Cidem Hranice vyplatí dividendu 1000 Kč na akcii

16.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hranice (Přerovsko) 16. června (ČTK) - Výrobce stavebnin Cidem z Hranic na Přerovsku vyplatí svým akcionářům z loňského čistého zisku a předchozích svých profitů hrubou dividendu 1000 korun na akcii. Na dividendy použije 529 milionů korun. Rozhodla o tom dnes řádná valná hromada Cidemu.

Po tříleté pauze vyplatil Cidem svým akcionářům dividendu loni ze zisku za rok 2014, na jednu tisícikorunovou akcii tehdy připadlo 300 korun. Dividendu ve stejné výši navrhlo představenstvo akcionářům i dnes, jeden z akcionářů ale podal protinávrh na tisícikorunovou dividendu a valná hromada ho nakonec schválila.

Společnosti Cidem Hranice v roce 2015 i díky oživení stavební výroby meziročně vzrostly tržby o 14 procent na 483 milionů korun. Její zisk ale klesl z předloňských 297,7 milionu korun na 235 milionů.

Generální ředitel Cidemu Hranice Tomáš Vavřík dnes akcionářům řekl, že společnost loni zvýšila prodej cementotřískových desek o 15 procent na 45.332 metru krychlových, přičemž 65 procent produkce exportovala. Loňské tržby Cidemu pozitivně ovlivnily také rostoucí ceny stavebních materiálů.

Vavřík připomněl, že stavební produkce loni v Česku meziročně vzrostla o 5,5 procenta, což mělo příznivý dopad na prodej stavebního materiálu a tržby Cidemu. Výsledný zisk podniku ale loni negativně ovlivnil pokles finančního výsledku hospodaření.

Společnost Cidem Hranice byla založena v roce 1991 a specializuje se na výrobu cementotřískových desek. Nejvýznamnějším akcionářem Cidemu Hranice je s padesátiprocentním podílem společnost Dopravní a stavební holding. Cidem Hranice má základní kapitál 529 milionů korun.

beh ktp

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK