Libra před začátkem referenda vystoupila na letošní maximum

23.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio/Londýn 23. června (ČTK) - Libra se před zahájením dnešního referenda o setrvání Británie v Evropské unii vyšplhala na letošní maximum vůči dolaru. Dva nové průzkumy veřejného mínění naznačily vítězství odpůrců odchodu Británie z EU, tedy takzvaného brexitu.

Libra během asijského obchodování vystoupila až na 1,4847 USD, tedy na nejvyšší úroveň od začátku letošního roku. Později sice o část zisků přišla a vrátila se těsně pod 1,48 USD, oproti středě si však připisovala zhruba 0,6 procenta. Euro vůči dolaru krátce před zahájením referenda vykazovalo nárůst o 0,4 procenta na 1,1337 USD.

V internetovém průzkumu agentury YouGov převážili s 51 procenty zastánci unie. Společnost ComRes v telefonickém dotazování zjistila, že v unii si přeje zůstat 48 procent respondentů, naopak 42 procent ji chce opustit, zbytek je nerozhodnutý.

Libra již tento týden díky poklesu obav z brexitu posílila o zhruba tři procenta. Výsledek referenda však zůstává nejistý, takže se očekává, že investoři během dne zůstanou opatrní.

Referendum o setrvání Británie v EU začne v 08:00 SELČ a skončí ve 23:00 SELČ. První dílčí výsledky by se měly objevit v pátek asi v 01:30 SELČ a jasno by mělo být o tři či čtyři hodiny později.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK