Růst podnikatelské aktivity v eurozóně v červnu zpomalil

23.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 23. června (ČTK) - Růst podnikatelské aktivity v eurozóně v červnu zpomalil na nejslabší úroveň za téměř rok a půl. Vyplývá to z průzkumu společnosti Markit mezi nákupními manažery. Údaje signalizují zpomalení hospodářského růstu eurozóny ve druhém čtvrtletí na 0,4 procenta z 0,6 procenta v prvním kvartálu.

Index podnikatelské aktivity v červnu klesl na 52,8 bodu z květnových 53,1 bodu. Dostal se tak na nejnižší úroveň za 17 měsíců. Analytici přitom podle agentury Reuters očekávali mírnější pokles, a to na 53 bodů. Index nicméně zůstal nad klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity.

\"Určitá podpora přišla ze strany globální ekonomiky, tu ale kompenzovala zvýšená politická nejistota, zejména ve Francii, ale i v širší eurozóně,\" řekl hlavní ekonom společnosti Markit Chris Williamson. Ve Francii už od března protestují odboráři proti reformě zákoníku práce, zatímco Británie s napětím čeká na výsledek referenda o setrvání v Evropské unii.

Dílčí index výstupních cen v červnu klesl na 49,2 bodu. Dostal se tak hlouběji pod padesátibodovou hranici. Spotřebitelské ceny v eurozóně se v květnu snížily o 0,1 procenta. Dlouhodobým cílem Evropské centrální banky (ECB) je přitom návrat meziroční míry inflace ke dvěma procentům.

\"Ačkoliv je růst poptávky dostatečný k tvorbě pracovních míst, není dost silný na to, aby firmám zajistil větší volnost při stanovování cen,\" uvedl Williamson.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK