Evropské akcie prudce oslabují, německá burza ztrácí deset pct

24.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Frankfurt 24. června (ČTK) - Evropské akcie zahájily dnešní obchodování prudkým poklesem. Reagují tak na výsledek čtvrtečního referenda, ve kterém se Britové vyslovili pro odchod z Evropské unie. Hlavní index britských akcií FTSE 100 ztrácí zhruba osm procent, německý index DAX odepisuje kolem deseti procent.

Hluboké ztráty jsou i na dalších burzách, panevropský index FTSEurofirst 300 po zahájení odepisoval až 8,5 procenta na zhruba 1244 bodů. Masivní propad zažívají hlavně akcie evropských bank, ztrácejí od deseti do 30 procent.

Tržní hodnota podniků obchodovaných na burze v Londýně se podle agentury Reuters propadla o více než 100 miliard liber. Například akcie britských bankovních domů Barclays, Royal Bank of Scotland a Lloyds ztrácejí zhruba čtvrtinu své hodnoty.

\"Nikdo nepočítal s tím, že Britové skutečně vystoupí (z EU),\" řekl agentuře DPA jeden z obchodníků. Britská libra se v reakci na výsledek referenda propadla vůči dolaru o deset procent a dostala se na nejnižší úroveň za tři desetiletí.

\"Je to naprosto nečekané,\" prohlásil analytik Norihiro Fudžito ze společnosti Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities. Finanční trhy podle něj nyní budou sledovat, zda skupina velkých světových ekonomik G7 podnikne kroky ke zklidnění situace.

Obavy z brexitu vedly k prudkým poklesům také na asijských trzích. Hlavní index tokijské burzy Nikkei uzavřel se ztrátou 7,9 procenta na 14.952,02 bodu. To představuje jeho nejvýraznější jednodenní pokles od března 2011. Během obchodování se index propadl až na 14.864,01 bodu, což byla nejnižší hodnota od října 2014.

Mnohem lépe na výsledek referenda reagovaly akciové trhy v Číně. Index CSI300, který zahrnuje největší firmy registrované na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, klesl o 1,29 procenta a uzavřel na 3077,16 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK