Některé banky mírní obavy z dopadů brexitu na finanční sektor

24.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. června (ČTK) - Pro 2,2 milionu zaměstnanců britského finančního sektoru znamená vítězství brexitu roky nejistoty a je hrozbu ztráty tisíců pracovních míst. Otazníky stojí i nad statusem Londýna coby prvního finančního centra v Evropě. Akcie pěti největších britských bank se dnes ráno propadly v průměru o 21 procent. Některé z předních světových bank nicméně obavy z katastrofálních dopadů brexitu na bankovní sektor v Británii mírní.

Šéf banky Goldman Sachs Lloyd Blankfein podle agentury Reuters řekl, že jeho instituce, která masivně podporovala setrvání Británie v EU, se řadu měsíců chystala na oba výsledky referenda. Generální ředitel britské banky Barclays Jes Staley prohlásil, že výsledek čtvrtečního hlasování nezasáhne novou strategii bankovní instituce, která chce být \"transatlantickou\" bankou zakotvenou v Británii i v USA.

Předseda největší evropské banky HSBC Douglas Flint poznamenal, že dnešek znamená \"novou éru pro Británii a britskou podnikatelskou sféru\". \"Budeme v příštích týdnech a měsících neúnavně pracovat na tom, abychom našim zákazníkům pomohli zvyknout si a připravit se na novou situaci,\" řekl.

Pro zaměstnance britského finančního sektoru ale brexit znamená nejistotu. Některé investiční banky už dříve varovaly, že by mohly přesunout z Británie tisíce míst, pokud země z EU vystoupí. Nálada v kavárnách a restauracích v londýnském Canary Wharf, kde sídlí HSBC i Barclays, byla dnes ráno ponurá a zádumčivá.

Podle analytiků všechno závisí na tom, jak bude rozchod mezi Evropou a Británií probíhat, na schopnosti Británie udržet si přístup na jednotný evropský trh a ustát výkyvy, které se již projevily v kurzu britské libry.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK