Mládek: Brexit oslabí postavení ČR při prosazování priorit v EU

24.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. června (ČTK) - Vystoupení Velké Británie z Evropské unie zřejmě oslabí postavení ČR v prosazování klíčových priorit na vnitřním trhu EU a v obchodní politice s dopadem na celou řadu navazujících politik, od energetiky přes unii kapitálových trhů až po oblast regulace. Na dnešním briefingu to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Podle něj se navíc zvýší snahy některých členských států o zavádění ochranářských opatření. Rozhodnutí Britů však respektuje.

 

\"Britský lid promluvil, jeho vůli je třeba respektovat. Přišel čas na sametový rozvod. Velkou smlouvu o EU je třeba nahradit stovkami malých,\" řekl ministr. Výsledky britského referenda budou mít podle něj důsledky pro EU i samu Českou republiku, byť jde zatím pouze o prvotní odhady. \"Pro Česko je Velká Británie v rámci Evropské unie jedním z nejvýznamnějších partnerů v mnoha klíčových oblastech. Je pro nás důležitým partnerem i díky svému mimořádnému postavení mimo eurozónu,\" doplnil Mládek.

Británie byla pro ČR vloni čtvrtým největším exportním trhem po Německu, Slovensku a Polsku a 13. největším trhem z hlediska dovozu. Podle velikosti obratu vzájemného obchodu se Británie posunula na sedmou pozici.

Mládek předpokládá, že i po brexitu zůstanou dobré vztahy v obchodních otázkách mezi ČR a Británií zachovány. Nicméně stávající těsná spolupráce v některých oblastech, jako je zejména vnitřní trh, se podle něj stane pouze okrajovou záležitostí. \"Společná obchodní politika EU bude v zájmu českých exportérů fungovat i nadále. Bude však nutné nastavit novou rovnováhu mezi liberálnějšími a více ochranářskými členskými státy, protože Británie byla tradičním spojencem ČR a dalších států, jako Švédsko, Finsko, Nizozemsko nebo Německo, jejichž prioritou je otevírat světové trhy,\" dodal Mládek.

Podle něj je v zájmu Česka udržet Británii co nejblíže EU, a to nejen z hospodářského pohledu. Otázkou zůstává, jak se k situaci postaví zakládající státy a jak zareaguje eurozóna. Pro Česko se však zřejmě znovu oddálilo přijetí společné měny. \"Británie sice měla vyjednanou trvalou výjimku, takže to nemá až tak blízkou souvislost. Jde však o to, že unie nyní bude diskutovat o jiných problémech, než je rozšíření eurozóny,\" uzavřel ministr.

Podle vedoucího partnera společnosti Deloitte v ČR Josefa Kotrby by při zachování Británie v Evropském hospodářském prostoru nemusely být ekonomické dopady brexitu příliš významné. \"Ale dějiny se často nevyvíjejí optimálně. Brexit vznikl z negativních emocí, zejména vůči imigrantům. Ne z Pákistánu, ne z Blízkého východu, ale z východu Evropské unie. A eskalace protiimigračních opatření a obchodních překážek by už katastrofální hospodářské důsledky měla,\" doplnil Kotrba.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK