Odbory Mittal Steel Ostrava chtějí zrušit prodej Vítkovice Steel

03.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 3. května (ČTK) - Odboráři z Mittal Steel Ostrava požadují zrušení současného výběrového řízení na prodej Vítkovice Steel a vypsání nového. Důvodem k tomuto kroku je podle nich netransparentnost soutěže a vyostření sporu o ceny surového železa mezi společnostmi Vysoké pece Ostrava (VPO) ze skupiny Mittal Steel a Vítkovice Steel. Odbory to uvedly v prohlášení, které dnes zaslaly ČTK. Mittal byl jedním z uchazečů o Vítkovice Steel, vláda jej ale z tendru vyřadila.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu a šéf privatizační komise na prodej Vítkovice Steel Martin Pecina dnes ale ČTK řekl, že chce privatizaci ostravské hutní firmy dokončit.

Podle odborů se spor o ceny surového železa stal nástrojem, jak zabránit společnosti Mittal Steel Company v účasti ve vyhlášeném výběrovém řízení. Vláda by proto měla vyhlásit nové výběrové řízení, jež nebude předem bránit žádnému zájemci, aby se do něj mohl přihlásit, stojí v prohlášení odborů.

"Privatizační komise nemůže vyhovět odborářům, aby Mittal dostal Vítkovice Steel zadarmo, jako dostal kdysi Novou huť (dnešní Mittal Steel Ostrava). Pokud máme vést transparentní soutěž, pak tam nemůže být někdo, kdo má evidentní výhodu oproti ostatním a každý den vyhrožuje zastavením dodávek surového železa," uvedl Pecina. Mittal podle něj narušuje privatizaci Vítkovice Steel, a snižuje tím cenu podniku.

Do druhého kola privatizace Vítkovice Steel postoupilo osm uchazečů. Do 15. června by měli vládě přeložit konečnou nabídku na koupi zhruba 99 procent akcií ostravské hutní firmy. Do tendru se původně přihlásila i společnost Mittal Steel Company, která ale byla z privatizace vyloučena, protože jednou z podmínek tendru je, že se ho nesmí účastnit firma, jež vede spor se státem nebo státem vlastněnou firmou. Mittal Steel se kvůli cenám tekutého surového železa soudí s vlastníkem Vítkovice Steel - Osinkem.

Spor trvá od začátku roku 2003, Osinek a její huť Vítkovice Steel v něm po VPO požadují vrácení 2,2 miliardy korun, naopak Mittal Steel požaduje doplatit za železo dodané v minulosti Vítkovicím Steel 350 milionů korun.

Obě strany obchodují bez smlouvy, minulý měsíc VPO pohrozily Vítkovice Steel, že jim od května zastaví dodávky železa, pokud do konce dubna neuzavřou obchodní smlouvu. Ačkoli obě strany zatím k dohodě nedospěly, VPO svou hrozbu nesplnily a denně dále dodávají Vítkovice Steel v průměru 2000 tun suroviny. Vítkovice Steel za ni platí ceny požadované firmou Mittal Steel. Pokud by Vysoké pece surové železo do Vítkovice Steel přestaly dodávat, ohrozilo by to stovky pracovních míst na Ostravsku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK