Americké akcie v obavách z dopadů brexitu pokračují v poklesu

27.06.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. června (ČTK) - Americké akcie zahájily týden dalším poklesem, jejich hlavní indexy ztrácejí více než jedno procento. Na trhu přetrvává nejistota ohledně dopadů takzvaného brexitu, tedy odchodu Británie z Evropské unie, která snižuje zájem investorů o rizikovější aktiva. Pod tlakem zůstávají akcie amerických bank, které mají významné aktivity v Londýně.

Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie třiceti významných amerických podniků, krátce po začátku obchodování vykazoval pokles o 1,3 procenta na 17.170 bodů. Širší index S&P 500 měl ztrátu v podobném rozsahu a nacházel se blízko 2012 bodů. Index technologického trhu Nasdaq odepisoval téměř 1,5 procenta na 4640 bodů.

Britové se pro odchod z EU vyslovili ve čtvrtečním referendu. V pátek pak americké akcie utrpěly nejprudší jednodenní pokles za posledních deset měsíců, Dow Jonesův index odepsal zhruba 3,4 procenta.

Americký ministr financí Jack Lew v rozhovoru s televizí CNBC uvedl, že nezaznamenal žádné známky toho, že by výsledek britského referenda představoval vedl k finanční krizi. Podle analytiků nicméně finanční trhy kvůli nejistotě kolem brexitu zůstanou v příštích týdnech rozkolísané.

\"Na trzích panuje krize důvěry,\" řekl analytik Todd Morgan ze společnosti Bel Air Investment Advisors. \"Je tu však dostatek hotovosti a úrokové sazby jsou nízko. Svět to přežije,\" dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK