Dolar oslabuje k euru i jenu, na trh se vrací averze k riziku

01.07.2016 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 1. července (ČTK) - Americký dolar dnes oslabuje k euru i vůči japonskému jenu. Na trh stále doléhá nejistota ohledně dopadů takzvaného brexitu, tedy vystoupení Británie z Evropské unie, což zvyšuje averzi vůči riziku. Vliv na pokles kurzu dolaru má ale také očekávání, že americká centrální banka (Fed) ještě dlouho nepřistoupí k dalšímu zvýšení úrokových sazeb.

Euro vůči dolaru před 18:00 vykazovalo nárůst o 0,36 procenta na 1,1136 USD, zatímco dolar k japonskému jenu ztrácel asi 0,7 procenta na 102,58 JPY. Britská libra vůči dolaru odepisovala zhruba 0,4 procenta na 1,3270 USD, zůstává ale nad minimem za posledních 31 let, kde se ocitla v pondělí v reakci na brexit.

Politická nejistota v Británii po šokujícím výsledku referenda podle analytiků pomáhá japonskému jenu, který je považován za bezpečné útočiště v době zvýšené nejistoty.

Analytici jsou také přesvědčeni, že vyhlídky na letošní zvýšení úrokových sazeb v USA se zřejmě rozplynuly, takže dolar přijde o výraznou podporu.

Ke koši hlavních světových měn se britská měna dnes propadla na tříleté minimum 79,7 bodu. Jedním z důvodů je předpoklad, že britská centrální banka v příštích měsících zřejmě uvolní měnovou politiku, aby tak zmírnila dopady výsledku referenda na ekonomiku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK