Hledáme finance na dovolenou

05.05.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Krásné pláže, křišťálové moře, luxusní hotel, dokonalý servis. To by pro někoho mohla být představa skvělé dovolené. Taková dovolená ale nebude nic levného. Jak ji zaplatit? Jak na ni ušetřit? Kde si na ni vypůjčit? Poradíme v dnešním Fintriku!

Téma týdne: Chystáme se na dovolenou

Výběr té správné dovolené se obvykle řídí pravidlem ceny. Dovolenou si vybíráme podle destinace (tedy země, kam chceme odcestovat) a hned druhým kritériem je cena. Rozhodování se tak rychle zužuje, což může být na škodu. Rozhodnete-li se pro Itálii a následně si stanovíte strop např. 5000 korun na osobu a týden za ubytování, dopravu i stravu nezbude vám jiná možnost, než odcestovat stopem do kempu s plným baťohem jídla na zádech. Když jsou vaše cenové možnosti vyšší, najdete si bungalov, možná levnější hotel.

Zkusili jste někdy svoji dovolenou plánovat nikoliv podle ceny, ale podle vašich snů a představ? Pak by vám pravděpodobně v oné pomyslné rovnici zůstala Itálie, luxusní hotel s bazénem a minimálně polopenze. Taková dovolená už ale bude finančně podstatně náročnější. Jak ji tedy zaplatit?

Hotovost
Asi nejběžnější způsob placení za dovolenou. Celý rok šetříme, pak jdeme do cestovní agentury nebo kanceláře, zájezd dle momentální finanční situace vybereme, zaplatíme a pak se jen těšíme na odjezd. Klasický způsob, ale limitovaný právě momentální "tučností" vašeho konta.

Dovolená na splátky
V loňském roce se ve větší míře cestovní kanceláře a splátkové společnosti zaměřili na propagaci možnosti zaplacení vybraného zájezdu až po návratu, podle předem stanovaného splátkového kalendáře. Tedy dovolená na splátky. Tento způsob má řadu výhod i nevýhod:

Výhody

  • Při výběru zájezdu nejste limitováni vaší momentální finanční situací
  • Vybírat můžete i dražší zájezdy
  • Odložení splátek až po návratu z dovolené

Nevýhody

  • Proti katalogové ceně zájezdu zaplatíte o tisíce korun více
  • RPSN u takového úvěru může být v řádech desítek procent

Největším rizikem, před kterým varují i odborníci je porušení základní poučky obezřetnosti zadlužování se:

Životnost předmětu (nebo služby), který si pořizujeme na dluh by měla být delší, než je doba, po kterou budeme dluh splácet.

A právě u zájezdů tomu tak není! Zájezd si koupíme, dovolenou si krásně užijeme, ale splácet budeme postupně rok, dva i více. Pokud budeme takto "nakupovat" další zboží nebo služby, dluhy mohou narůst do nekontrolovatelných rozměrů. Exekuce na plat může přijít nečekaně rychle!

Závěr
Pokud si chcete letos užít přece jen více než obvykle, podívejte se na možnosti, které vám splátkový prodej nabízí, zjistěte si vše potřebné o spotřebitelských úvěrech, prověřte si leasingové a splátkové společnosti a hlavně buďte opatrní na své finance!

Další finanční tipy a triky najdete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky