Čtvrtletní zisk Unileveru překonal očekávání

06.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 6. května (ČTK) - Britsko-nizozemský koncern Unilever překonal v prvním čtvrtletí svými výsledky očekávání. Čistý zisk vzrostl meziročně o 24 procent na 934 milionů eur, oznámil evropský gigant v oboru potravin a zboží denní spotřeby.

Výrobce mýdel Dove, polévek Knorr nebo čajů Lipton dosáhl v přepočtu na akcii zisku 0,96 eura. Analytici akciového trhu přitom očekávali zisk v rozpětí 0,71 až 0,76 eura. Provozní zisk stoupl o osm procent na 1,42 miliardy eur a tržby se zvýšily o dvě procenta na 9,27 miliardy eur.

V letošním roce Unilever čeká, že na trzích v Evropě přetrvají problematické podmínky a ziskové marže zůstanou pod tlakem zvýšených cen vstupů. Zlepší se však výkon firmy na rozvojových trzích, uvedl ve firemním sdělení generální ředitel společnosti Patrick Cescau.

Unilever se po nepodařeném roce 2004 snaží oživit tržby a ziskovost. Loni v září skupina vydala své první varování před zhoršením zisků ve své 76leté historii a poté odvolala plány zisků i tržeb.

Skupina jako příčinu svého zakolísání identifikovala nedostatečnou konkurenceschopnost a složitou organizační strukturu. Její odpovědí bylo odstranění dvojité řídící struktury se dvěma národními ústředími v Rotterdamu a Londýně. Firma rovněž naplánovala zvýšení výdajů na podporu hlavních značek.

Unilever je stále ještě největším světovým výrobcem spotřebních produktů. Brzy jej však předežene americký konkurent Procter & Gamble, který se na počátku roku dohodl na převzetí výrobce žiletek a baterií Gillette.

Unilever působí od roku 1992 také v České republice. V závodě v Nelahozevsi vyrábí rostlinné tuky Rama, Flora nebo Perla, mýdla Lux a kosmetiku Pond's a Rexona. V Zábřehu na Moravě pak produkuje majonézy Hellmann's a instantní výrobky Knorr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK