Euro: Ministr Zgarba získal od roku 2002 od fondu 50 hektarů polí

08.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 8. května (ČTK) - Nový ministr zemědělství Petr Zgarba (ČSSD) stačil v posledních třech letech rozšířit svůj majetek téměř o 50 hektarů původně státních zemědělských pozemků na Havlíčkobrodsku. Podle aktuálního čísla týdeníku Euro, které vyjde v pondělí, tak Zgarba bude zřejmě nejmajetnější člen nové vlády premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD). Zgarba odkryje své majetkové poměry až po pátečním hlasování o důvěře vládě.

Od října 2002 do letošního roku, kdy byl Zgarba místopředsedou sněmovního zemědělského výboru a poradcem ministra Jaroslava Palase (ČSSD), mu Pozemkový fond prodal po částech pozemky na Havlíčkobrodsku o celkové výměře 40,3 hektaru celkem za milion korun. Částku bude splácet postupně 30 let od uzavření smluv. Euro dodává, že jeho manželka Marie shodou okolností pracuje v Havlíčkově Brodě jako referentka územního pracoviště fondu. Pozemky leží celkem na 17 katastrálních územích.

Kromě privatizovaných polností získal Zgarba od fondu ještě další 8,4 hektaru v katastru obce Okrouhlička na základě uplatnění restituční pohledávky. Tyto pozemky za více než 300.000 Kč byly na Zgarbu převedeny v říjnu 2003.

Zgarba se údajně angažoval i v prodeji státních pozemků užívaných dnes již soukromým Výzkumným ústavem bramborářským v Havlíčkově Brodě. V součinnosti s podnikatelem Františkem Endrlem koupil zhruba 60 hektarů v Olešnici u Okrouhlice. "Působili tady v jakémsi tandemu, ale inženýr Zgarba u nás nekoupil ani čtvereční metr, inženýr Endrle ano," sdělil Euru spolumajitel ústavu Oldřich Cempírek.

Firma ministra Zgarby Natur HB také na konci loňského roku od kraje Vysočina koupila za 2,6 milionu movitý majetek a zvířata bývalého školního statku při Střední zemědělské škole v Havlíčkově Brodě v osadě Novotnův Dvůr. V tendru ale Natur HB nenabízela nejvíce, uvedlo Euro.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK