Když život auta pomalu končí...

13.05.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Na staré, rezaté, špinavé a porouchané vozidlo je smutný pohled. Už to vlastně není vozidlo, ale autovrak. Co se starým autem, které dosloužilo? Kam ho odvézt? Jak zlikvidovat? Nechte si poradit v dnešním fintriku.

Téma týdne: Kupujeme nové auto

Když auto slouží desítku let, jen těžko se s ním loučíme. A tak našeho starého miláčka necháme hnít na ulici nedbaje rizik, spojených s jeho pokročilým věkem. Tak to by se nemělo stávat! Proč? Ze dvou důvodů:

  • Jako majitelé vozidla, které se stalo autovrakem jsme povinni zajistit jeho ekologickou likvidaci.
  • Pakliže tuto povinnost nesplní majitel, musí tak učinit obec na náklady majitele.

Současná česká legislativa řeší likvidaci autovraků dvěma právními normami - zákonem č. 56/2001, o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích a zákonem o odpadech č. 185/2001. V zákoně 56/2001 Sb. se o likvidaci vozidla hovoří takto:

"Obecní úřad obce s rozšířenou působností trvale vyřadí vozidlo z registru na žádost vlastníka motorového vozidla. Se žádostí o trvalé vyřazení vozidla z registru předloží vlastník motorového vozidla i doklad o jeho likvidaci, vydaný osobou oprávněnou  podle zvláštního zákona. Tuto skutečnost vyznačí v technickém průkazu vozidla a v registru silničních vozidel. Vlastník vozidla přitom odevzdá tabulky s přidělenou registrační značkou."

Na obecním úřadě vám auto tedy odhlásí (jak se dočtete dále dokonce zadarmo!). Kde ale získat "bumážku", tedy potvrzení o likvidaci vozidla? S účinností tohoto zákona začali vznikat specializované firmy, které se certifikovanou likvidací zabývají. Najdete ji jistě v každém okresním městě. Aby vám obecní úřad pomohl (a sám ušetřil na nákladech za odtah, uskladnění a administrativu vozidla), přichází v pravidelných intervalech s ekologickými akcemi. Obce otvírají tzv. sběrné dvory, kde pracovníci specializované firmy auto převezmou, vydají doklad o ekologické likvidaci a auto zlikvidují. Dva příklady za všechny:

  1. Kroměřížská radnice v tomto roce přichází s novou službou pro občany s trvalým bydlištěm v Kroměříži. Služba spočívá v možnosti ekologické likvidace starého motorového vozidla. Ve dvou letošních termínech, 21. května a 22. října v době od 9 do 11 hodin, mohou obyvatelé přivézt vozidlo do areálu Kroměřížských technických služeb, kde přistavené vozidlo zdarma převezmou pracovníci společnosti Metalšrot Tlumačov, kteří se o ekologickou likvidaci vraku postarají. Majitel ovšem musí splnit podmínku, že vůz bude mít motor a převodovku a bude se jednat o neodhlášené vozidlo s doklady. Majiteli bude na místě vystaven doklad o předání vozidla k ekologické likvidaci, který poslouží jako podklad k vyřazení z registru vozidel.
  2. Služby města Pardubic a.s. nabízí obcím, firmám a fyzickým osobám ekologickou likvidaci autovraků (osobních, užitkových, nákladních, přívěsů, návěsů). Zlikvidují zcela zdarma starý, bouraný či poškozený vůz dle platných předpisů pro nakládání s odpady. O ekologické likvidaci každého autovraku vystaví příslušná potvrzení. Zajistí i odtah autovraku do jejich areálu.

Co to je, když se řekne autovrak
V tomto článku bylo několikrát použito slůvko autovrak. Co to ale autovrak je? Jak se takový autovrak pozná? Naštěstí zde máme zákon, který říká: "Autovrakem je každé úplné nebo neúplné motorové  vozidlo,  které bylo určeno k provozu na pozemních  komunikacích  pro  přepravu osob, zvířat nebo věcí a stalo se odpadem."

Je vaše auto odpad? Nebo tak alespoň trochu vypadá? Buďte opatrní, obecní úřad by vám ho mohl nechat na vaše náklady zlikvidovat! Že autovraků v česku jezdí statisíce dokazují následující statistiky.

Trocha statistiky
K 31.12.2003 bylo v ČR registrováno celkem 3 706 012 ks osobních automobilů v průměrném věku 13,49 roku. Vozidla starší než 15 let (to je do roku výroby 1988) tvoří více než třetinu tohoto vozového parku. Od počátku roku 1993 do konce roku 2003 bylo přitom do České republiky dovezeno 1 343 547 ks ojetých osobních automobilů a tuzemské prodeje nových osobních vozidel za toto období činily 1 550 4401 ks. Z porovnání údajů o registracích vozidel pak vyplynulo, že u cca 300 000 dovezených ojetin zřejmě vůbec nedošlo k jejich přihlášení do provozu v ČR!

Cena
Zákonodárce se obával, že i malé poplatky by mohly odradit spoustu lidí od legálního odhlášení vozidla. Proto je vyřazení  vozidla  z  registru  v  důsledku jeho odcizení nebo trvalého vyřazení vozidla z registru a jeho odhlášení od správních poplatků zcela osvobozeno. No a jak bylo popsáno výše, ani likvidace vozidla nic nestojí, takže jediné náklady vám mohou vzniknout pouze v případě, že své staré auto necháte stát na veřejném místě a ono se stane autovrakem podle zákona.

Nebuďte líní! Třiďte odpad!

Zdroj informací: Internetové stránky měst Kroměříž a Pardubice, www.autosap.cz

Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky