Dotace hypoték platí bankám stát i klienti

16.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. května (ČTK) - Polovina tuzemských hypotečních bank vybírá od klientů za vedení účtu k hypotéce se státní dotací vyšší poplatky, než jaké účtuje ostatním zákazníkům. Banky si tak účtují úhradu nákladů od státu i svých klientů. Stát loni zaplatil hypotečním bankám téměř 70 milionů korun za to, že lidem připsaly peníze v podobě úrokové dotace, což je zhruba šestina částky, kterou stát na hypotéky přispívá. S odvoláním na výpočty ministerstva pro místní rozvoj to píšou pondělní Hospodářské noviny.

Například Hypoteční banka účtuje 220 korun k hypotéce se stáním příspěvkem, zatímco u ostatních klientů je to jen 150 korun. Rozdíl 70 korun má i ČSOB, vyšší poplatky za vedení hypotečního účtu vybírají podle HN také Komerční a Živnostenská banka i Raiffeisenbank.

Banky si tak podle deníku za svou práci nechají zaplatit dvakrát. Takové kritice se však banky brání. "Příspěvek, který hradí stát na distribuci hypotečních půjček se státní dotací, v žádném případě nepokryje celkové náklady banky," tvrdí ředitel Hypoteční banky Jan Sadil. "Banka má s vedením úvěrů se státní finanční podporou i další finanční náklady. Musí mít například speciální software," uvedl mluvčí Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

Stát přispívá bankám na distribuci hypotečních úroků od roku 1998. Od roku 2001 zaplatil přes 238 milionů korun. MMR o praxi dvojího zpoplatnění ví. "Jedná se o sjednané obchodní podmínky dvou subjektů, proto nemůžeme tuto skutečnost ovlivňovat," uvedla mluvčí ministerstva Radka Burketová.

Podle náměstka ministra financí Tomáše Prouzy by měl stát víc kontrolovat, kam doopravdy plynou podpory různých finančních produktů a jak plní svůj cíl. Banky nyní žádají, aby jim stát hradil také náklady spojené s distribucí výhodných půjček pro mladé, uvedly HN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK