Dohoda při rozvodu vám ušetří peníze

17.05.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Všeobecně se tvrdí, že nejčastější příčinou rozvodu bývá manželství. Samotné rozvodové řízení může jednotlivé účastníky přijít na nemalé peníze. Kolik tento v tuzemsku stále populárnější právní akt stojí?

Téma týdne: Kolik stojí ...

Na úvod trochu statistiky. V roce 2004 bylo dle údajů Českého statistického úřadu rozvedeno 33 060 manželství a průměrná délka manželství tak činí 13,4 let. V tomto směru se nám podařilo nejen dohnat, ale dokonce předehnat západní Evropu, když téměř každé druhé manželství u nás končí rozvodem.

Litera zákona
Stejně jako manželství, tak i rozvod je definován zákonem, konkrétně zákonem č. 94/1963 Sb. o rodině, ve kterém je uvedeno, že: „Manželství je trvalé společenství muže a ženy založené zákonem stanoveným způsobem“, a dále říká, že: „Soud může manželství na návrh některého z manželů rozvést, jestliže je manželství tak hluboce a trvale rozvráceno, že nelze očekávat obnovení manželského soužití“.

Rozvod sporný nebo nesporný
Výše celkových nákladů, které jednotliví účastníci na rozvod vynaloží, záleží na tom, zda jde o rozvod sporný či tzv. nesporný (smluvený). U sporného rozvodu většinou jeden z účastníků s rozvodem nesouhlasí a prokazují se příčiny rozvratu manželství, tzn. zkoumá se, kdo a proč zavinil rozpad manželství. Jednání se může protahovat velmi dlouho a i konečná výše nákladů dosahuje desítky tisíc korun.

U rozvodu nesporného je nutné splnit několik podmínek:

  • je uzavřena písemná dohoda o vypořádaném majetku, způsobu bydlení a případné vyživovací povinnosti
  • manželství trvalo alespoň 1 rok
  • manželé spolu nejméně 6 měsíců nežijí
  • druhý z manželů se k návrhu na rozvod připojí

Za splnění těchto podmínek soud nezkoumá příčiny rozvratu manželství, a manželství je rozvedeno bez složitých průtahů během několika minut.

Zákonem stanovené poplatky
Výše soudních poplatků, které účastníci rozvodového řízení odvedou, je dána zákonem č. 549/1991 Sb., o soudních poplatcích. Nejprve je nutné podat návrh na zahájení řízení o rozvodu manželství, který je zpoplatněn 1 000 Kč kolkem. Další poplatek, kterému se nejspíše zainteresované strany nevyhnou, je 30 Kč za ověření podpisu notářem. Další poplatky jsou již „nepovinné“ a záleží na konkrétní situaci zúčastněných stran.

  • návrh na zahájení řízení o vypořádání společného jmění manželů 1 000 Kč (sazba poplatku se zvyšuje o 3 000 Kč za každou nemovitost, která je předmětem vypořádání)
  • návrh na zahájení řízení o určení výživného
    • do částky 30 000 Kč včetně - poplatek ve výši 300 Kč
    • v částce nad 30 000 Kč - 1 % z této částky, nejvýše však 10 000 Kč
  • návrh na zahájení občasnkého soudního řízení, jehož předmětem je peněžité plnění
    • do částky 15 000 včetně - poplatek ve výši 600 Kč
    • v částce vyšší než 15 000 Kč – 4 % z této částky


Počítejte s advokátem
Kromě těchto soudních poplatků musí účastníci rozvodového řízení počítat s vynaložením nemalých nákladů za advokáta. Výše odměny bývá sjednána buď přímo ve smlouvě anebo je stanoven způsob jejího určení. Smlouva dále obsahuje výčet právních služeb, které budou za tuto smluvní odměnu poskytnuty.

V případě, že výše odměny není smluvně stanovena, nastupuje vyhláška č. 484/2000 Sb., o odměnách advokátů a náhradách advokátů za poskytování právních služeb. V ní je uvedena odměna advokátovi ve výši 3 200 Kč za poskytnutí služeb ve věcech rozvodu manželství.

Fintrik na závěr
Jelikož většina rozvodů bývá problematická a zdlouhavá, za několik let resp. několik rozvodových stání můžete advokátům odvést i několik vašich měsíčních výplat. Pokud se tedy opravdu chcete nechat rozvést, učiňte tak po klidném uvážení a zkuste se se svým partnerem domluvit. I když rozvod nikdy není zadarmo, přijatelná dohoda značně sníží konečnou výši nákladů.


Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky