Finanční instituce by se měly více ohlížet na lidská práva

18.05.2005 | , KPMG
Tiskové zprávy


Finanční instituce by se měly více věnovat dopadům svých činností na lidská práva. Stejně tak by měly sledovat ovlivňování lidských práv u svých klientů. Poukazuje na to studie F&C Asset Management a KPMG UK.

Zpráva je první svého druhu. Zabývá se takovými oblastmi, jakými jsou hodnocení rizik u lidských práv, řízení vztahu k zákazníkům a transakcím, naplňování zásad dodržování lidských práv a stanovení časového harmonogramu jejich zavádění v budoucnosti.

Ze zprávy vyplývá, že společnosti poskytující finanční služby by měly řízení rizika u těch projektů a činností, které by je mohly spojovat s porušováním lidských práv, zlepšit.

Karina Litvack, ředitelka Governance and Socially Responsible Investment v F&C Asset Management, vysvětluje: „Jako investoři se značnou angažovaností ve finančním sektoru se zabýváme riziky ztráty dobré pověsti, kterým se mohou věřitelé vystavit, budou-li spojováni s kontroverzními klienty či projekty s vyšším rizikem neplnění závazků.

Zpráva ukazuje, že společnosti poskytující finanční služby si příliš neuvědomují, jak velký dopad mohou mít rizika nedodržování lidských práv na jejich pověst a hodnotu akcií. Zpráva rovněž ukazuje, že společnosti nemají zaveden dostatek činností nebo předpisů, které by jim umožnily tato rizika řídit.

Studie se zabývá devíti mezinárodními společnostmi, včetně ABN Amro, Barclays a Standard Chartered.

Mike Kelly, ředitel Corporate Social Responsibility v KPMG, uvádí: „Finanční instituce musejí pochopit a řídit otázky dodržování lidských práv, pokud chtějí vyhovět budoucí legislativě, chránit hodnoty akcionářů a udržet si konkurenční výhody. Tato studie ukazuje, že termín „lidská práva“ a jeho význam v oblasti utváření investičních rozhodnutí a půjčování peněz není vnímán všude stejně. Veškeré problémy, které vznikají, se řeší až následně, místo aby už byly zahrnuty do řízení rizik. Nová legislativa a předpisy přinutí finanční instituce, aby se otázkou lidských práv zabývaly.

KPMG a F&C Asset Management doporučují těmto společnostem, aby začaly zavádět opatření, která jim umožní zmíněné riziko minimalizovat. Mezi taková opatření patří:

  • Vytvoření jasné a všeobecné politiky dodržování lidských práv a její komunikace vůči všem zaměstnancům a akcionářům.
  • Pravidelné přezkoumávání této politiky, aby bylo zajištěno, že je aktuální a pokrývá všechny oblasti, kde by mohla být společnost zranitelná. Měla by rovněž zohledňovat nově vznikající rizika.
  • Zajištění, aby společnost tuto politiku přijala za svou, a aby vyšší management byl zodpovědný za její dodržování.
  • Školení zaměstnanců za účelem jejich informování o otázkách dodržování lidských práv.
  • Vytvoření směrnic pro vytváření výkazů určených mimo společnost.
  • Analýzy toho, kde v geografickém a produktovém mixu mohou mít otázky dodržování lidských práv dopady na podnikání.
  • Investoři, mnohostranní finanční investoři jako Světová banka, nevládní organizace a občanská společnost stále důrazněji požadují po věřitelích, aby se více zamysleli nad dopady, jež má jejich činnost a zejména činnost jejich zákazníků na dodržování lidských práv. Může se jednat například o půjčky vládám zemí, které nedodržují lidská práva, nebo o financování projektů, které dodržování lidských práv ovlivňují. To se týká například znovuosídlení oblasti původními domorodými obyvateli.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy