Vyplatí se pořídit si psa?

19.05.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Chcete si pořídit psa? Víte, na kolik vás může ročně přijít? Ty nejzákladnější výdaje za domácího mazlíčka se vám pokusíme přiblížit. Poplatky obci, veterinář, hračky, …

Téma týdne: Kolik stojí …

Je obtížné stanovit přesné výdaje na psa. Každý z nich potřebuje jinou péči, což znamená i rozdílné výše výdajů. Jako příklad tedy zvolíme středně velkého psa.

Poplatky ze psů

Na základě § 14 odst. 2 zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích může zavést obec závaznou vyhlášku o vybírání poplatků ze psů. Poplatek má pak za povinnost zaplatit držitel psa.

Sazba poplatku
Maximální výše poplatku v kalendářním roce je 1 500 Kč za jednoho psa. V případě, že je držitel poživatel invalidního, starobního, vdovského či vdoveckého důchodu, a jedná se o jeho jediný zdroj příjmů, pak činí sazba maximálně 200 Kč za rok a psa. Stejnou max. výši platí i poživatelé sirotčího důchodu s tím rozdílem, že může mít i jiné vedlejší příjmy.
Jestliže má majitel dva a více psů, pak musí počítat s tím, že obec má pravomoc zvednout horní hranici. Poplatek by se tak mohl dostat i z 1 500 Kč o 50 % výš – tj. na 2 250 Kč a u poživatelů důchodů až na 300 Kč. Zvýšená sazba se také uplatňuje pouze u psů téhož držitele, ne tedy u psů chovaných v jedné domácnosti. Výše sazby se také odvíjí od místa držení psa (trvalého bydliště poplatníka). Jiný poplatek získáte v obytném domě, rodinném domě, okrajové části obce, na sídlišti atd…

Mezi osoby, které jsou osvobozeny od placení poplatků patří:

  • nevidomé a bezmocné osoby,
  • osoby s těžkým zdravotním postižením, kterým byl přiznán III. stupeň mimořádných výhod,
  • osoby provádějící výcvik psů určených k doprovodu těchto osob,
  • osoby provozující útulek zřízený obcí pro ztracené a opuštěné psy
  • osoby, kterým stanoví povinnost držení a používání psa zvláštní právní předpis

Jestliže má poplatník psa v držení kratší dobu než jeden rok, pak platí poplatek v poměrné výši, a to dle počtu započatých měsíců.

Letní výcvikový tábor

Jednotlivé společnosti nebo jen nadšenci pořádají v letních měsících výcvikové tábory. Tyto ceny většinou začínají za týden ubytování, polopenze a poplatků za vycvikáře, figuranty, … na 3 500 Kč. Cena se ale u jednotlivých táborů liší.

Základní vybavení

Každý pes potřebuje známku, vodítko, obojek, náhubek a v zimě obleček (nejlépe uháčkovaný). Jaké jsou minimální orientační ceny?

Výrobek Cena
Náhubek 85
Vodítko 800*
Obojek - kožený 250
* Nejedná se o minimální cenu vodítka, ale dle chovatele o doporučenou cenu výroku pro středně velkého psa.

Očkování, pojištění, jídlo

Při pořizování si psa musíte také myslet na očkování, které vás ročně vyjde zhruba na 600 Kč. Další položkou za čtyřnohého hlídače, kterou byste si měli zaplatit, je pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou psem třetím osobám. Tuto službu nabízí například Generali či Kooperativa a roční poplatek je minimálně 200 Kč.

Jídlo pro psa se může chovateli velmi prodražit. Jestliže si ale naučíte psa již od malička na obyčejné granule spolu s „lidským jídlem“, pak můžete i ušetřit. I zde záleží, jakou variantu zvolíte. Dalšími výdaji za psa jsou i pamlsky, kterými je odměňujete.

Psí hotel

Jedete na dovolenou a nemůžete vzít vašeho psa sebou? Pak jej můžete dát do „psího hotelu“. Ceny se odvíjejí opět od velikosti psa a místa ubytování. Pro ukázku jsme vybrali tři hotely:

Ubytování od (Kč) Strava (Kč)
Psí hotel - Karviná 90 20 - 40
Psí hotel - Čerčany 150 20 - 30
Zvířecí penzion - Ostrava 150 n/a

 Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Petra Niedlová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky