Rada EU: Tvrzení na potravinách musejí být vědecky podložená

03.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LUCEMBURK 3. června (zpravodajka ČTK) - Tvrzení o výživové nebo zdravotní hodnotě na potravinách musejí být vědecky podložená a podléhat schválení. Shodli se na tom ministři zdravotnictví EU. Podpořili tak postoj Evropské komise, který však minulý měsíc odmítl Evropský parlament.

Ministři i komise trvají na tom, že potraviny charakterizované jako "nízkokalorické" či "bez cukru" musejí odpovídat specifickým nutričním profilům. Jogurt "bez tuku" by musel například obsahovat méně než 0,5 gramu tuku na 100 gramů nebo mililitrů.

Nízkotučný produkt v pevném stavu by neměl obsahovat více než 40 kalorií na 100 gramů, v případě tekutin pak 20 kalorií na 100 mililitrů. Kalorická hodnota výrobku označeného "se sníženým obsahem energie" by měla být snížena nejméně o 30 procent. Profily by se měly týkat vedle tuku a cukru také obsahu dalších látek, zejména soli.

Za zpřísnění pravidel označování potravin se vedle komise a členských států staví také spotřebitelské organizace. Naopak postoj EP vychází vstříc požadavkům potravinářského průmyslu.

Podle EK nesmějí být konzumenti uváděni v omyl. Nesprávná výživa podle komise vede k řadě zbytečných chronických onemocnění a obezitě v Evropě. Podle expertů přibývá v EU každý rok 400.000 dětí, které trpí obezitou či nadváhou.

Nový návrh, který obsahuje i některé dodatky vycházející vstříc EP, nyní mají ve druhém čtení posoudit europoslanci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK