MfD: Sun Microsystems vybuduje v Praze centrum evropského vývoje

10.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 10. června (ČTK) - Americká softwarová a počítačová firma Sun Microsystems vybuduje v Praze evropské středisko výzkumu a vývoje, informuje list Mladá fronta Dnes. Firma zde nyní zaměstnává okolo dvou set vývojových pracovníků, jejich počet by se mohl zvýšit až na šest set, uvádí deník. O hodnotě investice se zatím stále jedná.

"Rozhodnutí o vzniku velkého vývojového centra v Praze je definitivní. Potřebujeme především špičkové lidi z univerzit," řekl deníku šéf Sun v České republice Zdeněk Pilz. Podobných center, kam se soustředí většina jejích programátorů, bude mít firma jenom pět.

"V této části Evropy se nám nadprůměrně daří. Proto zde chceme i více investovat. Očekávám, že množství našich vývojářů se v Praze v nejbližších letech zdvoj- až ztrojnásobí," řekl MfD výkonný viceprezident Sun Microsystems pro software John Loiacono. Dodal, že definitivní počet bude záležet na podmínkách, které nabídne agentura CzechInvest.

Dlouhodobá hodnota investice spočívá podle deníku především ve výzkumném prostředí, které se okolo podobných center vytvoří. Jednání o konkrétních finančních částkách stále nejsou u konce. "Požadavky firmy na propojení s univerzitami a vytvoření příležitostí získat kvalitní zaměstnance považujeme za legitimní," uvedl v MfD projektový manažer CzechInvestu Tomáš Bohrn.

S vedením Sun Microsystems se v posledních měsících setkal vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. "Podobné investice jsou nejcennější, jaké může Česká republika získat," řekl novinám. Dodal, že konkurenty při jejich získávání jsou v současnosti hlavně Maďarsko, Polsko a Indie.

Loni Sun Microsystems investoval do vývoje a výzkumu téměř dvě miliardy dolarů (přes 45 miliard korun), které budou nyní směřovat do Prahy, ruského Petrohradu, indického Bangalore, čínského Pekingu a amerického střediska v Silicon Valley.

Minulý týden už Sun oznámil plán na zdvojnásobení počtu programátorů v Indii na dva tisíce lidí. Celosvětově firma zaměstnává přes třicet tisíc lidí. V minulém roce utržila jedenáct miliard dolarů (přes 260 miliard korun), uvedla Mladá fronta Dnes.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK