Reforma EU zřejmě zničí cukrovarnictví ve čtyřech zemích, v ČR ne

13.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 13. června (ČTK) - V důsledku cukerní reformy, s kterou počítá Evropská unie, bude zcela zlikvidována nebo výrazně utlumena výroba cukru ve čtyřech evropských zemích. Jde o Řecko, Irsko, Itálii a Portugalsko, píše se v interním dokumentu, který má k dispozici agentura Reuters. Česko v nejhorším případě stihne výrazný útlum výroby.

Dokument zařazuje všech 25 zemí unie do tří skupin podle toho, jaké mají náklady na výrobu cukru, a s přihlédnutím k navrhovaným změnám. Reforma předpokládá, že se cena cukru v unii do dvou let sníží zhruba o 39 procent.

"Pokud by členské státy (v uvedené skupině) zcela zanechaly produkce, představovalo by to pokles o devět procent ve srovnání s kvótami na výrobu cukru pro všech 25 zemí EU v letech 2003 až 2004," píše se v dokumentu. Podle něj ale prý nelze vyloučit, že některé provozy budou dál fungovat.

Druhá skupina zemí zahrnuje Českou republiku a další státy a předpokládá se, že země z této skupiny budou cukr dál vyrábět. Je však pravděpodobné, že výroba bude výrazně nižší. Vedle Česka do této skupiny patří i Dánsko, Finsko, Maďarsko a Španělsko.

Současná cukerní politika Evropské unie se nezměnila od šedesátých let a mimo jiné přinesla zvýšení vnitřních cen cukru na trojnásobek úrovně na světovém trhu. Do 22. června má Evropská komise oznámit návrh reformy systému, který bude v souladu s požadavky Světové obchodní organizace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK