Obchodník s cennými papíry AIB čelí podezření z trestného činu

14.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 14. června (ČTK) - Obchodník s cennými papíry Americas International Brokers čelí po nedávném zavedení nucené správy podezření ze spáchání trestného činu. Oznámení proti některým členům statutárního orgánu a zaměstnancům podala na policii Komise pro cenné papíry. Oznámila to mluvčí KCP Ivana Sedláčková. Aktuální vyjádření obchodníka zatím není k dispozici.

Komise se na policii obrátila i na základě informací získaných nuceným správcem, který firmu převzal koncem května. Správce Zdeněk Švancara bude v prověrce obchodníka pokračovat.

Firma AIB skončila v nucené správě jako druhý domácí obchodník minulý týden. Komise vysvětlila zákrok řadou závažných nedostatků v činnosti, například neplněním ukazatele kapitálové přiměřenosti a nedostatečnou evidencí majetku zákazníků.

"Cílem ustavení nucené správy bylo především ochránit zájmy zákazníků a zajistit přijetí opatření vedoucí k odstranění nedostatků v činnosti společnosti, zejména zavedením funkčního systému vnitřní kontroly," doplnila mluvčí.

Předsedu představenstva AIB Davida Maráška podle jeho květnového vyjádření zásah komise šokoval; klienty však ujistil, že není důvod se obávat o peníze.

AIB patří k menším obchodníkům. Koncem loňského prosince měl kolem 550 klientů a spravoval majetek za 188 milionů korun. Čtvrtletně obchodoval cenné papíry v řádech miliard korun. Loni AIB dostal od komise 3,5milionovou pokutu. Společnost vznikla na jaře 2001.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK