Třinecké železárny nabídly za Vítkovice Steel 7,07 miliardy korun

12.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 12. července (ČTK) - Třinecké železárny zvýšily svoji nabídku za Vítkovice Steel z původních šesti miliard na 7,07 miliardy korun. Informovala o tom třinecká hutní firma. O prodeji devětadevadesátiprocentního podílu ve státní ostravské hutní firmě by měla ve středu rozhodovat vláda. Privatizační komise jí doporučila ruskou ocelářskou skupinu Evraz Holding a na tomto stanovisku ministerstvo průmyslu a obchodu trvá.

"Po dvoukolovém tendru došla privatizační komise k jasnému a transparentnímu doporučení. Je pouze na vládě, zda přihlédne k pozdějším iniciativám Mittalu, Penty nebo Třineckých železáren. Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje závěr privatizační komise a dodatečné návrhy považuje za jistý folklór, který doprovází každou privatizaci," reagoval na nabídku Třince mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinac.

Nejvyšší nabídku v privatizaci ostravského výrobce tlustých plechů dosud předložila ruská ocelářská skupina Evraz Holding, a to 7,05 miliardy korun. Mimo soutěž již v pondělí nabídla za Vítkovice Steel devět miliard korun ocelářská skupina Mittal Steel, kterou stát do privatizace nepustil, a to kvůli sporu o cenu tekutého surového železa se společností Vítkovice Steel.

Třinecké železárny tímto způsobem potvrzují svůj eminentní zájem o hutní firmu Vítkovice Steel, které zapadají do jejich dlouhodobé strategie rozvoje, prohlašuje firma.

"Považujeme se zároveň za jasně čitelného garanta dlouhodobého fungování a rozvoje Vítkovice Steel. Jsme připraveni uplatnit své zkušenosti z úspěšně prováděné restrukturalizace, a to jak v případě samotných Třineckých železáren, tak i jiných společností - například Sochorová válcovna TŽ Kladno nebo Univerzální válcovací trať Bohumín," tvrdí generální ředitel Třineckých železáren Jiří Cienciala.

Ekonom společnosti CN Finance Tomáš Navrátil si ale myslí, že kdyby byl zájem Třineckých železáren skutečně eminentní, podala by firma vyšší nabídku už dříve. "Vláda by na ni neměla brát ohled. Nemůže se přece chovat jako trhovec, který své zboží prodá tomu, kdo zrovna zakřičí nejvyšší nabídku. Bylo pevně dáno, do kdy mají být podány nabídky s cenou," míní ekonom.

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban v pondělí řekl, že předpokládá, že kabinet za kupce Vítkovic Steel potvrdí Evraz. Proti tomu se ale staví odboráři Třineckých železáren, Mittal Steel Ostrava a Vysoké pece Ostrava. Obávají se, že ruský majitel bude dovážet vlastní polotovary, a tím ohrozí konkurenceschopnost jejich firem i zaměstnanost v regionu. Podle odborníků jsou ale obavy neopodstatněné.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK