MfD: Známý výrobce nádobí Sfinx ukončil výrobu

16.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ČESKÉ BUDĚJOVICE 16. července (ČTK) - Nejznámější český výrobce smaltovaného nádobí, českobudějovický Sfinx, skončil. Podnik, který v 80. letech vyráběl přes 90 procent veškerého nádobí v tehdejším Československu, se v posledních čtyřech letech potýkal s desetimilionovými ztrátami. Letos v květnu výrobu zastavil úplně. O práci přišlo 130 zaměstnanců, píše dnešní jihočeská příloha Mladé fronty Dnes.

"Důvodem je dlouhodobá ztrátovost a tlak konkurence z jižní Evropy a Asie," vysvětlil deníku Petr Eliáš pověřený řízením firmy. Sfinx se ocitl těsně před krachem už v roce 2002, ale podařilo se ho odvrátit. Poslední ránu firmě zasadilo loňské padesátiprocentní zdražení plechu. Svou známou značku se lvíčkem nyní nabízí k prodeji.

Propuštění zaměstnanci jsou doma, výpovědní lhůta jim skončí na konci července. Sfinx si ponechal několik pracovníků, kteří se starají o údržbu, ostrahu či o účetnictví závodu. Areál chce pronajímat. Sedmadvacet lidí však dostalo šanci v nové firmě CEBS, kterou založil bývalý výrobní ředitel Sfinxu Jaroslav Žoček. Podnik stejně jako dříve Sfinx vyrábí smaltované nádobí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK