Týden: Železný dostane zpět zabavené vily a obrazy

25.07.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. července (ČTK) - Na bývalého ředitele TV Nova Vladimíra Železného přecházejí domy a pozemky, které mu kdysi patřily. Železný také získá nemalé peníze za ukončení sporu o podíl v CET 21, která vlastní licenci na vysílání TV Nova. Píše to týdeník Týden.

Podle údajů z pražského katastrálního úřadu jsou od 7. července zaplombovány tři nemovitosti v Praze, které kdysi Železný vlastnil a podle všeho na něj budou převedeny. Podle informací Týdne se staronový majitel Novy, společnost CME, dohodl se Železným, že na něj vedle těchto domů převede obrazy a peníze v celkové hodnotě kolem 500 milionů korun. Protihodnotou by podle Týdne mohla být dohoda, že se Železný vzdá požadavků na 60procentní podíl v CET 21.

V katastru je nyní zaplombován dům v Dlouhé ulici na Starém Městě, kde sídlí Galerie Zlatá Husa s obrazy ze Železného sbírek, vila s pozemky v Sibeliově ulici v Praze Střešovicích a palác v Thunovské ulici na Malé Straně. O zabavení nemovitostí rozhodl v roce 2001 soud na návrh CME. U všech tří objektů je nyní uvedena CME Media Enterprises jako oprávněná a Železný jako povinná strana. "Tyto nemovitosti byly zablokovány. V dohledné době se budou zřejmě převádět na povinného," uvedla pracovnice katastrálního úřadu.

Vyjádření Železného se Týdnu nepodařilo získat. Konkrétní vyjádření neposkytla ani CME. Tisková mluvčí televize Nova Veronika Šmitková pouze uvedla, že "postupně dochází k řešení všech právních sporů".

Poté, co se v minulosti Železný nedohodl se CME, která proti němu vyvolala arbitráž, převedl nemovitosti na společnosti Thunovská, Sibeliova a Piaristé. Tyto firmy nyní spadají včetně společnosti Dlouhá třída a s ní i Anser Aureus pod firmu ABC. V ní vlastní stoprocentní podíl firma Contrate Overseas registrovaná na Kypru, píše Týden.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK