Největším auditorem velkých českých firem je opět PwC, druhá KPMG

22.08.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. srpna (ČTK) - Společnost PricewaterhouseCoopers byla v roce 2004 opět nejúspěšnějším auditorem velkých českých firem. V žebříčku sestavovaném ČTK obhájila s velkým náskokem prvenství z předchozích tří let. Druhé místo si upevnila společnost KPMG. Firma Deloitte si vyměnila místo s Ernst&Young, a dostala se tak na třetí příčku. V žebříčku se také začíná objevovat více menších českých auditorů.

Přestože v České republice působí asi 300 auditorských společností a více než 1300 auditorů, největší české firmy již tradičně svěřují kontrolu svého účetnictví do rukou poboček nadnárodních gigantů. Podíl takzvané velké čtyřky však loni mírně klesl. Zatímco předloni si někoho ze čtyř největších auditorů vybralo na ověření své účetní závěrky 83 firem ze sta, o rok později jich bylo o šest méně.

Výsledky z posledních čtyř let ukazují, že většina firem zůstává věrná stejnému auditorovi a změny nejsou příliš časté. Od roku 2003 se však Komora auditorů drží etického pravidla, že by firmy měly nejméně jednou za sedm let změnit auditora. O zavedení povinného rotování auditorské firmy uvažuje od roku 2007 také Evropská unie.

Ze sta největších českých firem podle tržeb ověřila PwC v loňském roce výroční zprávu 31 podnikům, jejichž celkové tržby činily více než 700 miliard korun. Proti roku 2002 tak auditor ztratil tři klienty, tržby však vzrostly asi o 37 miliard korun.

Druhá KPMG zastupovala 22 společností s objemem tržeb 362 miliard korun. Proti předchozímu roku přibyla jedna společnost a tržby narostly téměř o 75 miliard korun. Přesto zůstávají ve srovnání s PwC téměř poloviční.

Třetí Deloitte měla stejně jako předloni 12 klientů, objem jejich tržeb však vzrostl o 90 miliard na 321 miliardu korun. V pořadí čtvrtý auditor Ernst&Young (E&Y) získal rovněž 12 firem s objemem tržeb 273 miliardy korun. Proti roku 2003 si pohoršil o čtyři společnosti, tržby naopak vzrostly o 13 miliard korun.

Na pátém místě se s velkým odstupem na velkou čtyřku umístila další pobočka nadnárodního gigantu, společnost BDO. Účetnictví kontrolovala šesti firmám, jejichž celkové tržby činily přes 53 miliard korun. Žádná další auditorská firma nezískala více než tři velké klienty. Šest velkých společností si za auditora vybralo fyzickou osobu, zatímco předloni to byly jen tři.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK