EU vyzvala k rychlému řešení krize kolem čínského textilu

24.08.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL/PEKING 24. srpna (ČTK) - Členské země Evropské unie se shodly na potřebě rychlého řešení textilní krize, která vznikla nahromaděním milionů čínských svetrů, kalhot a podprsenek před podzimní a zimní nákupní sezonou na hranicích unie. Do Pekingu odcestovali vyjednavači EU, aby problém projednali s čínskou stranou. Ta vyjádřila naději, že se situaci podaří vyřešit.

Dodávky smluvně dohodnutého čínského textilu zadržuje EU v přístavech a celních skladech, protože již u řady kategorií překročily kvóty, které Čína po červnové dohodě s EU stanovila pro letošní rok. Kvóty si vynutila lobby evropských textilních výrobců, podporovaných vládami jihoevropských zemí; lobby obchodníků hájené severní Evropou však nyní požaduje uvolnění těchto bariér.

"Nyní potřebujeme pragmatické řešení," prohlásil evropský obchodní komisař Peter Mandelson. Dodal, že červnová dohoda o omezení dovozu textilních produktů z Číny zůstane navzdory protestům ze strany maloobchodníků v platnosti. Někteří představitelé EU nicméně uvedli, že budou usilovat o změny v dohodě, které by umožnily předčasné využití kvót pro příští dva roky.

"Hlavní věcí je nalézt řešení pro čínské textilní zboží zadržované v přístavech," řekl podle listu China Daily ředitel odboru zahraničního obchodu na čínském ministerstvu obchodu Li Ťüan-Chua. Obě strany se předně musí shodnout na tom, jaké množství textilu je nyní vlastně blokováno.

Evropská maloobchodní skupina EuroCommerce v úterý vyzvala EU, aby povolila dovoz veškerého zboží, jež bylo objednáno před zavedením kvót, tedy před 12. červencem. "EU změnila pravidla hry proti potřebám maloobchodníků a dovozců," prohlásil šéf EuroCommerce Peter Bernert po setkání představitelů maloobchodu v Bruselu. Mandelson naproti tomu viní obchodníky z toho, že si na poslední chvíli objednali velké množství produkce, aby dostali čínské zboží ještě před platností kvót.

List Financial Times ale konstatuje, že ze strany EU byly kroky k obnovení kvót uspěchané a špatně spočítané, což se ukazuje na současné situaci. Zatímco u šesti z deseti kategorií již kvóty nestačí, například u bavlněných tkanin letošní dovoz kvótu zdaleka nenaplňuje.

EU musela v lednu po desetileté přípravě uvolnit bariéry na dovoz textilu z rozvojových zemí, čínské dovozy však překonaly veškerá očekávání. Brusel si proto na Pekingu vynutil dohodu, podle níž Čína dobrovolně omezí růst vývozu u deseti položek zboží na osm až 12,5 procenta.

Česká republika je podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapy proti rušení dovozních kvót na čínský textil. "Byly zavedeny proto, aby se zamezilo dramatickému nárůstu dovozu čínského textilu, který nastal po letošním lednu. Vnímáme samozřejmě tlak obchodníků, kteří se rychle zásobili textilem z Číny po lednovém uvolnění trhu, ale ČR patří k zemím, kde má textilní průmysl silné postavení," řekl Tlapa.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK