Restaurací rychlého občerstvení v Česku rok od roku přibývá

25.08.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. srpna (ČTK) - Restaurací rychlého občerstvení v České republice rok od roku přibývá. V současnosti jich jsou podle výzkumu společnosti Data Service skoro tři tisíce. Podle analytika Jaromíra Beránka přitom od 90. let ročně přibývá asi pět až sedm procent různých provozoven rychlého stravování. Také jejich tržby rostou zhruba o polovinu rychleji, než příjmy klasických restaurací.

Restaurace rychlého občerstvení, ale také různé stánky či prodejny lahůdek utrží ročně podle Beránka řádově 22 až 25 miliard korun, a na celkových tržbách restauračního sektoru se tak podílejí téměř 30 procenty. Podle vydavatele časopisu Bar Life Martina Krauta je poměrně složité vymezit, co vše lze za rychlé stravování považovat.

Kromě restaurací typu McDonald's nebo KFC, které jsou největšími řetězci rychlého stravování v zemi, spadají podle některých studií do této kategorie i běžné stánky s rychlým občerstvením, různé bufety či restaurace u benzinových stanic, jejichž počet v poslední době rychle narůstá. Do odhadu tržeb například Beránek zahrnuje kantýny v závodech či nemocnicích, nebo prodejny obložených baget, lahůdkářství apod.

Největší klasickou restaurací rychlého občerstvení v ČR je stále McDonald's, který ročně utrží přes dvě miliardy korun. Tempo jeho růstu se však v poslední době zpomalilo. Loni firma neotevřela ani jednu novou restauraci, kterých má nyní 71. Největším konkurentem jsou KFC, jež nedávno převzala řetězec Big Food, a má tak skoro 40 provozoven, nebo Paneria s dvacítkou prodejen.

V posledních pěti letech přispěl k rozšíření fast foodů rozvoj stravovacího zázemí v nákupních centrech. Hitem posledních let jsou i různé restaurace rychlého stravování zaměřené na zahraniční kuchyně, například čínská či arabská bistra.

Právě tyto restaurace se nyní dostaly do popředí zájmu poté, co v nich Česká obchodní inspekce provedla kontroly s negativními výsledky. Kvůli hygienickým nedostatkům zatím nařídila zavření několika asijských restaurací v Praze, Brně, Kladně a v Českých Budějovicích. Ve středu pak inspektoři kvůli velké špíně a nepořádku nechali zavřít egyptskou restauraci v Plzni.

Odborníci na zdravou výživu navíc varují, že ač kuřátka v pikantním chřupavém obalu, zlatavé hranolky či smažené nudle s kousky opečené zeleniny vypadají lákavě a na první pohled zdravě, většinou zdravé nejsou. Snad kromě zeleninových salátů, pokud v nich nejsou vypečené kousky masa a nezdobí je tučný dresink.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK