Světové jazyky na odborné úrovni

15.09.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Jazykové školy, kromě standardních výukových programů nabízejí také specializované kurzy zaměřené na obchod, finance, marketing a management. Jaká je jejich nabídka a na kolik přijdou?

Téma týdne: Začínáme studovat cizí jazyky

Jazykové školy mají v následujících dnech jednu z posledních příležitostí, kdy mohou do svých řad zlákat potenciální zájemce o studium některého z cizích jazyků. Současná nabídka je velice pestrá. Studovat může kdokoliv bez ohledu na věk či jeho dosavadní znalosti. Kromě standardních výukových programů se v nabídce objevují i speciální kurzy. Mezi ně patří i lekce obchodní a bankovní angličtiny či němčiny určené převážně pro lidi pohybující se v oblasti financí a obchodu.

Skupina či jedinec?
Snáze narazíte na skupinový jazykový kurz pro obchodníky či bankéře ve větších městech, bezkonkurenčně nejširší nabídka je přitom v Praze a Brně. V ostatních městech je tento typ výuky méně rozšířený, a tak je obvykle nutné zapsat se do kurzů individuálních. Jejich cena je sice vyšší než u skupinové výuky (většinou 300 – 400 Kč za vyučovací hodinu), na druhou stranu studium je intenzivnější a zpravidla nutí jedince věnovat více času přípravě i samotnému učení. Zkušený lektor dokáže v rámci možností připravit jedinci lekce na míru a přizpůsobí se jeho studijnímu tempu.

Náplň cvičebních lekcí
Pokud se rozhodnete pro specializované kurzy, očekává se již určitá znalost jazyka. Obchodní a bankovní mluva bývá složitá i v jazyce mateřském, natož pak v jazyce cizím. Kurzy jsou tedy zpravidla určeny středně až velmi pokročilým studentům. Náplní lekcí je zdokonalení konverzace a poslechová cvičení, rozvíjejí se prezentační schopnosti účastníků. Tématem obchodních jazykových kurzů může být:

  • psaní obchodních e-mailů a dopisů
  • nácvik komunikace se zákazníkem
  • vedení obchodních jednání
  • prezentace vlastní firmy či výrobků, aj.

V bankovních kurzech potom čekejte lekce týkající se například:

  • bankovních produktů a služeb
  • finančního zpravodajství
  • řízení úrokového či úvěrového rizika
  • Evropské centrální banky, aj.

Specializované kurzy bývají sice dražší než klasické všeobecné jazykové kurzy, ovšem zainteresovaným osobám přináší větší efekt. Načerpané znalosti a zkušenosti mohou využít jak studenti, kteří jazyk využívají v průběhu studia nebo se připravují na budoucí povolání, tak i lidé pracující v oblasti marketingu či managementu.

Materiály pro samouky
Pokud přemýšlíte o anglickém samostudiu, a tedy i o nákupu učebnic pro výuku obchodní angličtiny, mohly by se vám líbit oxfordské a cambridgeské publikace. Vhodné jsou například učebnice „Business Basics“, „Business Objectives“ nebo „Business Opportunities“. Pokud se chcete více věnovat obchodní korespondenci, můžete zkusit „A Handbook of Commercial Correspondence“ a jestli se chcete zdokonalit v telefonické konverzaci, zaměřte pozornost třeba na knihy „Telephoning in English“ nebo  „Basic telephone training“.

Baví-li vás spíše výuka pomocí počítače a internetu, zkuste multimediální studium všeobecné a obchodní angličtiny na webových stránkách www.anglictina.com. Najdete tam ozvučené učební texty i video-sekvence.
 

ANGLIČTINA

Město

Jazyková škola

Název kurzu

Hodin týdně/celkem

Cena


Praha
ARS Linguacentrum administrativa 2x2 h / 76 h 6 840 Kč
Jazykový institut Praha obchodní angličtina 1x2 h / 36 h 3 240 Kč
Lingua Sandy bussines English 1x2 h / 36 h 3 290 Kč

Brno
Pretorian obchodní jazyk 2x2 h / 70 h 6 120 Kč
Albion intenzivní týdenní kurz 7x6 h / 42 h od 5 990 Kč
MKM English for Europe 2x2 h / 60 h 4 600 Kč

NĚMČINA

Praha Lingua Sandy obchodní němčina 1x2 h / 76 h 6 840 Kč
Jazyková škola ETC NO 1x2 h / 40 h 3 240 Kč
Brno Österreich Institut Brno hospodářská němčina 2x2 h / 60 h 4 990 Kč

 Zdroj: www.jazykovky.cz


Další finanční tipy a triky naleznete na www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky