Qwest a Microsoft firmám nabídnou volání přes internet

20.09.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 20. září (ČTK) - Americké firmy Qwest Communications International a Microsoft budou od roku 2006 malým a středním firmám nabízet možnost volání přes internet. Služba zkombinuje komunikační technologii Microsoftu s technologií OneFlex, kterou používá Qwest.

Qwest tvrdí, že je prvním poskytovatelem těchto služeb, který nabízí integraci s technologií společnosti Microsoft. Nabídku podobné služby dnes oznámila i společnost Time Warner, která bude internetové telefonování nabízet prostřednictvím součásti America Online. Se zahájením počítá už v říjnu.

Při tradičních telefonních hovorech se využívá nekomutovaných linek, zatímco internetové volání se uskutečňuje na bázi přenosu webových stránek a e-mailové komunikace.

Volání přes internetový protokol se dostává rychle do popředí zájmu veřejnosti a někteří odborníci dokonce předpovídají, že za krátkou chvíli tento způsob volání ohrozí mobilní operátory. Nyní je tento fenomén ještě aktuálnější, protože na trh vstupuje také společnost eBay.

Internetové telefonování začíná nabízet i stále více firem, které provozují pevné telefonní linky. Většinou si chtějí tímto způsobem zajistit další příjmy a zabránit tak propadu tržeb. Týká se to jak Qwestu, tak jeho konkurentů Verizon Communications, SBC Communications a dalších, podotýká agentura Reuters.

Jedním z nejvýznamnějších poskytovatelů internetového telefonování v USA je společnost Vonage, prosazuje se ale stále více nových firem, většinou menších. V Evropě se prosadila hlavně švédská společnost Skype, kterou nyní kupuje eBay. Zpráva se hned dostala do centra pozornosti odborníků i laiků.

Nezávislý analytik telekomunikačního trhu Jeff Kagan si myslí, že odklon od tradičních telekomunikačních firem a přechod k poskytovatelům internetového telefonování bude trvat léta. Je ale důležité, že technologii prosazují i velké firmy. "Znenadání jsou v tom velké peníze. A když na to sázejí velcí hráči, tak ti to určitě nenechají padnout," řekl Kagan.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK