Nejrychlejší způsob zaslání peněz do zahraničí

22.09.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Chtěli byste poslat peníze do jakékoliv země po celém světě do několika minut? Při využití specializované firmy není problém. Počítejte ovšem s tím, že za extra rychlost také extra zaplatíte!

Téma týdne: Posíláme peníze, platíme účty

Jedním z nejrychlejších způsobů zaslání peněz kamkoliv na světě je využití specializované firmy. Specialistou na tyto služby je společnost Western Union (WU), která ve světě funguje již od druhé poloviny 19. století (dnes je součástí First Data Corporation). Před několika lety začaly být její služby dostupné i v České republice zásluhou firmy PES - Peněžní expresní service, s.r.o. V současné době je tato služba běžně nabízena například na poštách, v cestovních kancelářích, směnárnách, hotelích a některých bankách. Mezi další specializované firmy, nabízející převod peněz po celém světě, patří také Chequepoint. Tato mezinárodní společnost má v České republice pobočky v Praze, Karlových Varech, Chebu, Mariánských Lázních, Českém Krumlově, Českých Budějovicích, Špindlerově Mlýně, Harrachově, Peci pod Sněžkou a Vrchlabí.

Postup

  • Zajděte do kterékoliv pobočky Western Union, předložte platný doklad totožnosti a vyplňte příslušný formulář (nejduležitější je jméno a adresa příjemce poukazované částky).
  • Zaplaťte odesílanou částku (včetně poplatku) a obdržíte kopii formuláře, kde je uvedeno kontrolní číslo peněžího převodu (MTCN).
  • Pokud chcete zvýšit bezpečnost, můžete také zadat heslo nebo kontrolní otázku a odpověď.
  • Během několika následujících minut budou peníze připraveny na kterékoliv poboččce Western Union, kterých je po světě přes 150 000.
  • Nyní sdělíte přijemci peněz přidělené číslo (MTCN) a heslo (pokud bylo zadáno).
  • Příjemce si v nejbližží pobočce WU po předložení platného dokladu totožnosti a vyplnění příslušného formuláře (jméno odesilatele, očekávaná částka, místo a země odeslání, kontrolní číslo peněžního převodu - MTCN, popř. heslo) vyzvedně zaslanou částku.

Výhodou této služby je rychlost, jelikož převod peněž trvá jen pár minut. Nevýhodou je její vysoká cena, která se pohybuje podle výše zasílané částky od 350 korun výše. Ovšem při porovnání s poplatky, které si účtují banky u zahraničních plateb, se jedná o náklady srovnatelné, přičemž proces zasílaní peněz prostřednictvím WU je o mnohem jednodušší.

 
Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky