Na rychlosti připojení (ne)záleží

19.10.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Návštěvníkům, kteří používají internet pouze pro komunikaci, malá rychlost přenosu bohatě postačí . Pokud ovšem při své práci potřebujete stálé připojení a často stahujete větší objemy dat, rychlost připojení rapidně nabývá na významu.

Téma týdne: Jak levně na internet

Chtěli byste si připojit váš počítač na internet a přemýšlíte, zda vám bude stačit rychlost malá, střední nebo velká? Poradíme vám! Připravili jsme pro vás přehled všech základních druhů připojení k internetu se zaměřením na rychlost a ceny.

Malá rychlost

  • rychlost připojení se pohybuje od 100 kb/s (Dial-Up, GPRS)
  • vhodné pro elektronickou komunikaci (e-mail, icq, ...) a surfování po internetu, široká dostupnost a jednoduché použití
  • nevhodné pro větší objemy dat (přenos souborů i jako příloh e-mailem) a online aplikace, internetová rádia, telefonování, hry, P2P site, atd.

Dial-Up (vytáčené připojení)
Jedná se o nejstarší a v současné době stále nejrozšířenější připojení na internet prostřednictvím telefonní linky a analogového modemu. Hlavní výhodou je snadná dostupnost tohoto druhu připojení a jednoduché používání. Nevýhodou je časově zpoplatněné připojené čili nevhodnost pro celodenní využití. Cena za připojení k internetu se u společnosti TELE2 pohybuje ve špičce od 0,73 do 1,46 Kč/min, mimo špičku od 0,26 do 0,53 Kč/min a u společnosti Český Telecom ve špičce od 0,91 do 1,58 Kč/min a mimo špičku od 0,28 do 0,61 korun za minutu.

GPRS
Je to technologie, kterou v této době obsahuje téměř každý mobilní telefon. Tento druh připojení je srovnatelný s vytáčeným připojením (Dial-Up). U GPRS připojení však neexistuje žádná garance rychlosti. Je to způsobeno tím, že toto připojení využívá zbytkovou kapacitu GSM sítě, ve které mají přednost hlasová volání. Připojení k Internetu je možné na těch místech, kde je signál alespoň jednoho z mobilních operátorů (Eurotel, T-Mobile, Oskar). Cena za připojení k internetu se u společnosti Eurotel pohybuje od 832 do 850 Kč/měsíc, u Oskara od 238 do 952 Kč/měsíc a u společnosti T-Mobile od 832 do 850 korun za měsíc.

 
Střední rychlost

  • rychlost připojení se pohybuje od 100 kb/s do 500 kb/s (EDGE, CDMA, nižší verze ADSL)
  • vhodné jak pro pro elektronickou komunikaci a surfovnání po internetu, tak i pro větší objemy dat
  • nevýhodou je omezená funkčnost pro internetová rádia, P2P site, on-line hry, atd.

EDGE
Technologie EDGE vznikla vylepšením standardu GPRS, ze kterého vychází a s kterým také spolupracuje. Jednou z hlavních výhod EDGE je celkem obstojná rychlost pro download. Slovo EDGE (anglicky "ostří") je zkratka pro termín vylepšená propustnost pro globální evoluci (Enhanced Data Rates for Global Evolution) a spočívá v použití jiné modulace pro datové přenosy z mobilního telefonu (termín modulace značí způsob přenosu dat na frekvenční vlně). Cena za připojení k internetu se u společnosti Eurotel pohybuje od 832 do 850 Kč/měsíc, u Oskara od 238 do 952 Kč/měsíc a u společnosti T-Mobile od 832 do 850 korun za měsíc.

CDMA 
Tato technologie využívající bezdrátové vysokorychlostní připojení k internetu umožňuje komunikaci více uživatelů v rámci jednoho frekvenčního pásma současně. Síť CDMA využívá stejné frekvenční pásmo jako stará analogová NMT síť a provozuje ji společnost Eurotel. CDMA je vhodná především pro uživatele bez možnosti připojení za paušální poplatek a pro zákazníky vyžadující mobilní přístup a velké rychlosti. Naopak není vhodná pro využívání P2P aplikací, k připojení rozsáhlých sítí a k hraní on-line her. Cena za připojení k internetu u tarifu Eurotel Data Expres společnosti Eurotel činí 899 korun za měsíc.
 

Velká rychlost

  • rychlost připojení se pohybuje od 500 kb/s (vyšší verze ADSL, CATV, atd.)
  • výhodou je vysoká rychlost za přijatelnou cenu

ADSL
Jedná se o technologii nesymetrického přenosu dat po klasickém telefonním vedení při řádově vyšších rychlostech, než u technologie dial-up. Konkrétní rychlosti a objemy dat se liší podle poskytovatele. Tuto službu nabízejí společnosti Czech On Line, Nextra, Contactel, Internet OnLine, SkyNet, TISCALI, IPEX, GTS CZECH, NETWAY.CZ, SpiNet, Český bezdrát, TELE2, Dial Telecom, atd. Cena za připojení k internetu se pohybuje od 549 do 9290 korun za měsíc.

CATV
Tato zkratka značí možnost připojení k internetu přes rozvody kabelové televize. Tento druh připojení je většinou velmi kvalitní, vhodný pro náročnější aplikace a umožňuje také on-line hry. Patří sem například Karneval, Chello, atd. Cena se odvíjí podle objemu dat, rychlosti a FUP. Cena za připojení k internetu se u společnosti Chello pohybuje od 466 do 3809 Kč/měs, u společnosti Karneval od 420 do 7500 Kč/měs, u SelfNet od 587 do 1504 Kč/měs a např. u společnosti Elsat od 294 do 15987 korun za měsíc.

Místní operátoři
Tyto společnosti mohou nabízet velmi výhodné podmínky, jako například vysokou rychlost za velmi nízkou cenu. Nabídka jednotlivých společností se však výrazně liší a proto vám doporučujeme dopředu si zjistit nabízenou rychlost, cenu, dostupnost, atd. Například společnost Netbox nabízí připojení k internetu v rozmezí od 475 do 999 korun za měsíc.

 

Pozn: Všechny uvedené ceny jsou bez DPH. 

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Vladimír Šindelka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky