Finanční odměna pro nejlepší studenty

14.10.2005 | , Finance.cz
Studentské centrum


Stotisícovou prémii a nabídku pracovního místa mohou získat studenti, kteří se rozhodnou zúčastnit ojedinělého projektu a prezentovat výsledky své diplomové práce před odbornou porotou.

Nový projekt na podporu českého vysokého školství spustila společnost AKTIS ve spolupráci s Českou společností pro systémovou integraci. Za podpory Ministerstva informatiky vyhlásily soutěž s názvem „Diplomová práce roku 2006“, kdy na vítěze čekají lákavé ceny v podobě finanční odměny ve výši 100 000 korun a nabídka pracovního místa.

Důvody vzniku
Cílem projektu je umožnit nadaným studentům prezentovat výsledky své diplomové práce a usnadnit přechod do praxe. Prvním ročníkem projektu chtějí vyhlašovatelé založit tradici systematické podpory českého vysokého školství.

Pro koho ano, pro koho ne?
Přihlásit se mohou studenti denních nebo distančních studijních programů navštěvující poslední ročník některé z partnerských vysokých škol, kteří si v akademickém roce 2005 / 2006 budou zapisovat a obhajovat diplomovou práci. Pilotní ročník je určen studentům některého z ekonomicko-informačních oborů (v dalších ročnících se očekává rozšíření i na jiné obory). Zapojit se mohou i zahraniční studenti splňující všechny výše uvedené podmínky. Jazyky, ve kterých mohou soutěžící diplomové práce odevzdávat jsou Čeština, Slovenština a Angličtina.

Naopak vyloučeny jsou osoby starší 30 let a dále pak tzv. věční studenti, jejichž celková doba studia na kterékoli české vysoké škole přesáhla osm let.

Na jaké téma?
Studenti, kteří se chtějí zúčastnit boje o lákavé ceny a rozhodnou se do projektu přihlásit, by svou diplomovou práci měli zaměřit na některé z následujících témat:

  • Jak efektivně vybrat ekonomický systém pro firmu, aby pomáhal ve střednědobém horizontu zvýšit zisky
  • Proces implementace nového ekonomického systému ve firmě
  • Přechod na nový informační systém (věcný a řídící postup)
  • Informační technologie a návrh počítačové sítě ve středně velké společnosti s ohledem na nasazení ekonomického a informačního systému
  • Integrace ERP aplikací
  • Řízení podnikové informatiky
  • Metodiky a nástroje vývoje IS
  • Metodiky řízení projektů IS/ICT
  • Optimální vývojové prostředí pro tvorbu ERP systémů

Zpracování diplomové práce na příbuzné téma je možné, ale přihlášení takové práce je nutné konzultovat s vyhlašovatelem projektu, tj. se společnost AKTIS. a Českou společností pro systémovou integraci (ČSSI).

O co se hraje?
Jak již bylo výše uvedeno, hlavní cenou je finanční odměna 100 000 Kč a nabídka pracovního místa ve společnosti Aktis, která je předním výrobcem informačních systémů pro velké a střední podniky a dodavatelem služeb z oblasti IT a vedení účetnictví.

Bez ocenění nezůstanou ani další místa. Druhá a třetí práce obdrží vedle nabídky zaměstnání také prémie 20 000 resp. 5 000 Kč. Nabídkou pracovní pozice mohou být oceněni i autoři prací vyhodnocených porotou na dalších pozicích.

Kdo hodnotí?
Přestože konkrétní jména všech hodnotících porotců nejsou zatím známá, jedno jméno je jisté už nyní. V sedmičlenné porotě zasedne kromě zástupců českých vysokých škol a společností AKTIS, SPIS, CACIO a ČSSI také ministryně informatiky Dana Bérová.

Tři kola k úspěchu
Celá soutěž probíhá ve třech kolech. Ten, kdo pomýšlí na mety nejvyšší, musí nejprve absolvovat úvodní kolo, které se uskuteční na vysoké škole studenta. V dalším kole je práce hodnocena recenzenty z řad odborné veřejnosti a vysokých škol a poslední kolo se odehraje právě před již zmíněnou porotou.

Harmonogram prvního ročníku projektu:
4. 10. 2005 - 30. 4. 2006 Přihlášení studentů do projektu
Do 31. 5. 2006 Odevzdání diplomové práce
Červen 2006 Posudky vedoucího práce, oponenta, konzultanta DPR
Do 30. 6. 2006 Obhajoba diplomové práce
Září 2006 Prezentace před odbornou porotou
Září 2006 Slavnostní vyhlášení vítězů
Říjen 2006 100 000 Kč a práce pro AKTIS, a. s.
 

Podrobné informace o projektu naleznete na www.diplomovaprace.cz.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát