Surfujte i na cestách

18.10.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Cestujete často, ale přitom chcete být v neustálém spojení se světem? Řešením je některé z bezdrátových připojení k Internetu. Více informací k jednotlivým možnostem najdete v dnešním fintriku.

Téma týdne: Jak levně na internet

Existuje spousta kritérií podle kterých si vybíráme vyhovující připojení na Internet. Někdo se rozhoduje podle výše poplatků, pro jiného je zase důležitější rychlost přenosu. Dneska se soustředíme na segment uživatelů, které nejvýrazněji ovlivňuje mobilita přístupu.

Jak už z významu slova mobilita vyplývá, budeme se především zabývat přenositelnosti připojení. Pokud na Internetu surfujete pouze na jednom místě (bydliště, kancelář...), potom pro vás přichází v úvahu jakékoliv připojení a můžete se soustředit na ostatní kritéria rozhodování. Jestliže však často cestujete a potřebujete neustálé být spojení, máte omezený výběr.

V první řadě můžete zavrhnout jakékoliv připojení přes klasickou telefonní linku. Nejstarší a stále ještě nejrozšířenější technologie DialUp nebo už novější ADSL tedy nepřicházejí do úvahy.  Další možnost, která je vhodná pouze pro použití v rámci omezeného prostoru je připojení přes rozvody kabelové televize.

Co nám tedy zbývá za možnosti? Důležité je nezaleknout se na první pohled hrozivě vypadajících zkratek. V následujícím textu si vysvětlíme základní charakteristiky a výhody jednotlivých druhů bezdrátového připojení.

CDMA (Code Division Multiple Access)
Bezdrátové vysokorychlostní připojení je provozované na frekvenčním pásmu 450 MHz a je nabízené v rámci mobilního operátoru Eurotel od srpna loňského roku. Je vhodné pro všechny, kterým nestačí rychlosti alternativních technologií pro mobilní přístup k Internetu. Nehodí se k využívání P2P aplikací, hraní online her nebo připojení rozsáhlých sítí.Tento způsob připojení se nehodí pro využití v jedoucích vozidlech.

GPRS (General Packet Radio Service)
Funguje na bázi přenosů "paketů" neboli datových balíčků, které jsou opatřeny "adresou" doručení a následně přeneseny k uživateli. GPRS je technologie, kterou v současné době disponuje již téměř každý nový mobilní telefon. Připojení přes GPRS je často srovnáváno s klasickým vytáčeným připojením Dial-Up. V reálu jsou parametry spojení závislé na momentálním využití buňky mobilní sítě a v ideálním případě se skutečně rychlost směrem k uživateli vyrovná zmíněné "klasice". Nehodí se k využívání P2P aplikací, hraní online her nebo připojení rozsáhlých sítí. Výhodou je výborná dostupnost a použitelnost v dopravních prostředcích.

EDGE (Enhanced Data rates for GSM Evolution)
Jedná se o vylepšenou technologii GPRS. Využívají efektivnější kódování a modulaci signálu než GPRS díky čemuž je trojnásobně rychlejší. Je vhodnější pro přenos větších souborů. Podmínkou pro využití je mobilní telefon podporující tuto technologii. Nevýhodou je nízké pokrytí, ale v případě, že není dostupné EDGE, použije se GPRS. Nehodí se k využívání P2P aplikací, hraní online her nebo připojení rozsáhlých sítí.

WiFi (Wireless Fidelity)
Další možností je vyžití technologie WiFi. V ČR existuje na tisícovku malých i velkých poskytovatelů Internetu přes Wi-Fi a k tomu existuje mnoho lidí, kteří to provozují neoficiálně. Dostupnost je pouze v okolí tzv. „Hot Spotu“. Každý poskytovatel pak pokrývá trochu jiné území, působí v jiných lokalitách a svůj Internet nabízí za různé ceny (často zcela individuálně). Chcete-li se tedy připojit k Internetu bezdrátově, musíte v prvé řadě zjistit, jestli u vás nějaký takový poskytovatel je.

Fintrik na závěr:
Sledujte pozorně finanční tipy a triky celý tento týden a zaručeně si vyberete způsob připojení přesně vyhovující vaším požadavkům.

Zdroj: www.internetprovsechny.cz, webové stránky jednotlivých poskytovatelů

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky