Internet dostupný kdykoliv, kdekoliv

20.10.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Rychlý a zároveň levný internet? A navíc mobilní připojení? Zapomeňte, nemožné. Ne každá technologie je dostupná právě v tom místě, kde se chcete k internetu připojit. Jak to tedy s dostupností jednotlivých druhů připojení je?

Téma týdne: Jak levně na internet

Vybrat si správné připojení k internetu nestačí. Ne všechny způsoby připojení (a že jich je dostupných již hodně!) jsou dostupné v každé lokalitě. Vedle ceny a rychlosti je tak dostupnost vybraného připojení dalším důležitým rozhodovacím kritériem.

Vytáčené připojení
O vytáčeném připojení z pondělního Fintriku již víme, že je velmi nevýhodné co do rychlosti a poměru cena za stažená data. O blokaci telefonu v době připojení k internetu nemluvě. Takže pravděpodobně jedinou a poslední a výhodou dial-up připojení je jeho dostupnost. Všude tam, kde je telefonní linka (a to je dnes už téměř každá zapadlá vesnička v horách) je možné se k internetu vytáčeným připojením připojit. To je velká výhoda.

GPRS
Tato technologie je dostupná v téměř každém modernějším mobilním telefonu. To je velké plus. Dalším plus je jeho dostupnost. GPRS co do rychlosti často srovnáváno s klasikou (tedy vytáčeným připojením), ale také je možné srovnání co do dostupnosti. Všude tam, kde má váš mobil signál, je možné se připojit na internet. Společně s velkou výhodou v podobě samotné mobility (internet máte s sebou všude tam, kde si berete mobil) je dostupnost po celém území republiky pro některé surfaře velkým lákadlem. Pro ceny si klikněte sem.

EDGE
Jedna z posledních novinek vznikla vylepšením standardu GPRS a je tak jejím pokračovatelem. Výhodou je určitě rychlost, která může dosahovat až 250 kbps pro stahování (download) což ve srovnání s vytáčenou linkou a GPRS je slušný "fičák", problém je s dostupností. EDGE technologie je dostupná jen ve velkých městech a pokrytí tak v žádném případě není ideální. Rozhodně se ztrácí výhoda mobility. Na surfování na dovolené v malé chaloupce v podještědí určitě zapomeňte. Snad časem...

CDMA
Je těžké psát o této technologii objektivně, když na trhu nemáte šanci výběru. Těžko potom hodnotit, zda cena za připojení je v poměru k rychlosti a dostupnosti dobrá nebo špatná. Pokud potřebujete být mobilně připojeni a zároveň potřebujete dosahovat vysokých rychlostí máte prostě smůlu, na trhu si nevyberete. CDMA nabízí jen jediný mobilní operátor - Eurotel. Co do pokrytí je na tom CDMA relativně slušně, zdaleka však ne všude a ne na maximální možnou rychlost se dá spolehnout. Velká města? Ano. Menší města? Ano. Dálnice? Ne! Venkov? Ne. Vzhledem k rychlosti se ale zdá CDMA jako poměrně perspektivní alternativa mobilního internetu.

ADSL
Dostupnost této technologie do které se vkládaly (a stále asi vkládají) velké naděje je bohužel problém. A nejen dostupnost, ale hlavně cena. Zatímco Polsko má již přes milión přípojek, v Česku je to bídných 163 000. Problém je ale spíše v ceně, než samotné dostupnosti. Pokrytí technologií se rozšiřuje.

Kabelové připojení
Přes rozvody kabelové televize je připojeno poměrně málo firem nebo domácností. Je to dáno především (ne)dostupností kabelové televize a do nedávné doby i cenovou politikou provozovatelů, kde zálohy za kabelové modemy a také poplatky za připojení byly vysoké. S investicemi provozovatelů do infrastruktury se dostupnost slušně rozvíjí a s rostoucím počtem uživatelů příjemně padá i cena. Velká rychlost a dobrá cena jsou výhodou, nevýhodou je určitě nemožnost "odnést" si připojení kamkoliv s sebou na cesty. Připojení přes kabelovku lze tedy doporučit domácnostem, kde uživatelé chtějí být na internetu přítomni kdykoliv neomezeně dlouho a kde je potřeba vyšší rychlosti.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky