Dlužím kam se podívám...

24.10.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Snad každá pátá reklama nás láká na super levné půjčky. Banky nás tak masírují ke stále většímu a většímu zadlužování. Ve skutečnosti nám ale chystají léčku. Jak to tedy s tím celkovým zadlužením domácností je?

Téma týdne: Vyhněte se problémům s dluhy

Auto na leasing, televize na splátky, dům zatížený stavebním spořením a hypotékou. Když si sečtete, kolik všude dlužíte (vyjma kamarádovi pozvání na pivo) a když si to sečteme všichni v Česku, vyjde nám závratné číslo: 370.000.000.000 Kč. Ano, celých 370 miliard korun dlužíme bankám. Z této částky je přibližně 40 miliard úvěrů živnostníků, 250 miliard v úvěrech na bydlení a 80 miliard spotřebitelské úvěry. Tato zajímavé čísla prezentoval Tomáš Holub, ředitel sekce měnové politiky a statistiky ČNB na semináři pořádaném v Senátu Parlamentu pořádaném minulý týden.

Do dnešního Fintriku jsme tak připravili nejaktuálnější dostupná čísla. Ta však sama o sobě nic neřeknou, když si je neporovnáme v čase, nebo neporovnáme mezinárodně. Nejprve tedy mezinárodní srovnání.

"Z údajů Evropské centrální banky vyplývá, že v roce 2004 byl  poměr zatím nesplacených spotřebitelských úvěrů při přepočtu na obyvatele v České republice asi 7,5krát nižší než průměr v eurozóně a dokonce 20krát nižší než v Británii," napsala ČTK. Zadlužení tak v mezinárodním porovnání je minimální a to je zajímavá zpráva. Již v roce 2003 napsali Britské listy: "Ve Spojených státech je průměrný dluh domácnosti kolem 30 000 dolarů." To přepočteno tehdejším kurzem 30 Kč za 1 USD bylo přibližně 900 000 korun. Dluhy v Česku ve stejné době přepočtené na jednu domácnost byly přibližně 210 000. Ve srovnání se zadlužením ve světě na tom nejsme naštěstí nijak špatně.

Jak je to ale s trendem? Roste "zdravé" zadlužení v podobě hypotečních a jiných bydlících půjček? Nebo se jen zadlužujeme, abychom splatili staré dluhy? Z úst analytiků i politiků slyšíme, že "spotřeba táhne ekonomiku". Pro nás přeloženo to neznamená nic jiného než, že utrácíme, utrácíme a zase utrácíme. A to tak silně, že se vše projeví i v celkový statistikách. Kde ale na útraty bereme. Více si vyděláváme? Utrácíme úspory? Bezesporu ano, ale hlavně: zadlužujeme se.

Již víme, že zadlužení domácností u bank je 370 miliard korun (srpen 2005). Loni v srpnu to bylo 280 miliard a předloni ve stejném období 210 miliard. Z toho je vidět, proč jsou centrální bankéři nervózní. To obrovské tempo zadlužování je nebezpečné. Od roku 2003 se dluhy u bank zvýšily 80%!

Zatímco centrální bankéři jsou nervózní, ti z komerčních bank si mnou ruce. Větší zadlužení na vysoké úroky to je přece dobrá zpráva pro komerční banku. Další miliardy zisku navíc. A tak nás reklama na super výhodné půjčky masíruje na každém kroku. Výhodné? Je RPSN (roční procentní sazba nákladů) kolem 20 % úrokem výhodným? To tedy rozhodně není. Banky se ale připravují předem na problémy, které by se splácením mohly nastat. Plných 14 % spotřebitelských úvěrů je podle Holuba z ČNB problematických, klienti se dostali do problémů se splácením.

Vyhněte se pasti přichystané na vás vaší milou bankou. Nepodlehněte kouzlu nízké splátky a když už dluhy, pak jedině s jistotou, že je v budoucnu budu moci bez větších problémů splácet.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky