Jak pomůže finanční arbitr?

26.10.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Zjistili jste neoprávněné odčerpání finančních prostředků ze svého bankovního účtu? Nevydal vám bankomat hotovost nebo máte jiné problémy s platební kartou? Obraťte se na finančního arbitra!

Téma týdne: Vyhněte se problémům s dluhy

Zůstatek na účtu je jedna z položek, kterou se vyplatí sledovat. Co dělat v případě, že z vašeho bankovního účtu zmizela část peněžních prostředků bez vašeho vědomí a vy jste se tak nedobrovolně ocitli ve finanční tísni? Jak se zachovat, když banka vyžaduje zaplacení dluhu, aniž by jste o jeho existenci věděli? Pomoc hledejte u finančního arbitra.

Kdo to je?
Finanční arbitr není státním orgánem soudního typu, ale představuje nezávislý správní úřad fungující pod záštitou a v součinnosti s Českou národní bankou. Jeho práva a povinnosti jsou upraveny v Zákoně č. 229/2002 Sb. o finančním arbitrovi. Na podzim roku 2004 byla českým parlamentem přijata jeho novela obsahující nejen organizačně-technické a procesní změny, ale rozšiřuje také kompetence finančního arbitra.

Efektivnější způsob řešení sporu
Cílem výše uvedeného zákona je v prvé řadě posílení právní ochrany spotřebitele ve vztahu k bankovním a jiným finančním institucím. Spotřebitelům finančních produktů, tj. klientům institucí, nabízí v určitých situacích možnost alternativního řešení jejich finančního sporu. Klient tak není ponechán napospas dobře placeným právníkům finančních kolosů, ale získává možnost dosáhnout řešení sporu dostupnějším a méně nákladným způsobem, který nahradí zdlouhavé a mnohdy nejisté soudní řešení.

Kdy využít služeb arbitra?
Pokud vám tedy banka nebo jiná finanční instituce (pojišťovna, stavební spořitelna, záložna, atd.) způsobí komplikace, díky arbitrovi můžete dosáhnout rychlejšího řešení s nižšími náklady. V jakých případech a s jakými „dlužními“ problémy se na tento úřad obrátit, je opět stanoveno ve jmenovaném zákoně. Převedeme-li literu zákona do srozumitelné řeči, pak zákon hovoří, že na finančního arbitra se můžeme obrátit při rozhodování sporů:

  • mezi finančními institucemi, které provádějí převody peněžních prostředků a jejich klienty, jestliže výše částky převodu nepřesahuje částku 50 000 eur
  • mezi vydavateli platebních karet (elektronických platebních prostředků) a jejich držiteli při vydávání a užívání těchto karet

Vstupem naší země do evropského uskupení může arbitr zasáhnout nejen při tuzemských sporech, ale jeho působnost se rozšířila i na přeshraniční transakce.

Konkrétní případy
Z výroční zprávy finančního arbitra ČR vyplývá, že v loňském roce arbitr řešil 130 případů z celkového počtu 269 podnětů a návrhů. Ze 130 zahájených sporů u finančního arbitra jich bylo 74 oprávněných (57 %), zbývajících 56 návrhů bylo shledáno neoprávněnými.

Z následujícího grafu je zřejmé, že největší problémy se vyskytly zejména při použití platební karty, a to jak při výběru z bankomatu či jiných karetních problémů. 


Zdroj: Výroční zpráva finančního arbitra

Fintrik na závěr
Pokud tedy nemůžete najít se svojí bankou či jinou finanční institucí společnou řeč a jste si jisti oprávněností svého nároku, zabrouzdejte na webové stránky finančního arbitra www.finarbitr.cz. Kromě základních informací a kompetenci arbitra zde naleznete také formulář pro podání návrhu na zahájení řízení, a to buď ve formátu pdf nebo v elektronické podobě.

Zdroj: www.finarbitr.cz, výroční zpráva finančního arbitra za rok 2004


Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky