Povinnému ručení se nevyhnete

31.10.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Uzavření pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla známé spíše pod termínem povinného ručení je stanoveno zákonem. Na co se vztahuje, kdo hradí škody, ...?

Téma týdne: Povinné ručení v roce 2006

Každý, kdo chce své vozidlo užívat na pozemní komunikaci, musí mít uzavřenou smlouvu o povinném ručení u některé z osmi pojišťoven nabízející tento produkt.

Nepřesná věda o přesných číslech
Policejní statistiky hovoří jasně. Za prvních sedm měsíců letošního roku šetřila policie celkem 112 198 nehod, při kterých bylo 586 osob usmrceno, 2 418 osob těžce zraněno a 15 814 osob zraněno lehce. Hmotná škoda se odhaduje na 5 520,6 mil. korun. To znamená, že každých 2,7 minut byla policii nahlášena nehoda a průměrná výše škody byla 49 204 Kč.

Na co se vztahuje?
Pojištění odpovědnosti kryje riziko škod, které způsobíte třetí osobě či osobám při provozu vozidla. Nevztahuje se na škodu vzniklou na vašem vozidle, kterou způsobíte vlastním zaviněním. Pro krytí těchto škod se používá havarijní pojištění.

Kdo se pojišťuje, do jaké výše?
Povinnost uzavřít pojištění má každý majitel motorového vozidla. V případě jejího nesplnění mu hrozí pokuta až do výše 20 000 Kč. Zákon č. 47/2004 Sb., o pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla dále stanoví pro pojišťovny minimální limity plnění. V případě vzniklé škody je pojišťovna povinna krýt škody ve výši:

  • 35 mil. Kč pro škodu na zdraví (na každého zraněného nebo usmrceného)
  • 18 mil. Kč pro škodu na majetku (škody vzniklé poškozením, zničením nebo ztrátou věci, škody vzniklé odcizením věci a škoda, která má povahu ušlého zisku)

Kdo hradí za nepojištěný vůz?
Statistika dále poukazuje na jednu zajímavou skutečnost. Ministerstvo vnitra k 1. 7. 2005 evidovalo 6 142 047 registrovaných vozů, zatímco podle databáze České kanceláře pojistitelů (ČKP) bylo pojištěno 5 366 223 vozů. Z toho vyplývá, že 775 824 vozů, tj. 12,6 % je nepojištěno. Kam se obrátit o náhradu škody, pokud viníkem nehody je majitel nepojištěného vozidla?

V tomto případě vstupuje na scénu právě ČKP. Takto způsobené škody jsou vypláceny z tzv. garančního fondu, do kterého přispívají jednotlivé pojišťovny podle svého podílu na trhu povinného ručení. Z něj se hradí všechny škody, přesáhnou-li částku 5 000 korun. Poškozenému je vyplaceno pojistné plnění a následně je po viníkovi takto vyplacené pojistné vymáháno. Nechcete-li platit případné škody ze svého, je lepší se pojistit.

Pokud ještě nemáte uzavřeno povinné ručení na rok 2006 a nemáte čas běhat po pojišťovnách,
využijte naší nabídky a sjednejte si povinné ručení on-line v našem
Prodejním centru.


Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky