Co ovlivňuje cenu ručení?

01.11.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Výše pojistného za povinné ručení závisí především na druhu vozidla a objemu motoru. V poslední době však dochází k další segmentaci trhu. Přečtěte si na čem všem může záviset vaše platba.

Téma týdne: Povinné ručení v roce 2006

Při monopolním postavení České pojišťovny v rámci tržní nabídky povinného ručení jedinou starostí, kterou jsme měli, bylo nezapomenout včas zaplatit složenku. Otevření trhu v roce 2000 přivítali nejen ostatní komerční pojišťovny, ale i klienti. Zvýšená nabídka přinesla ostřejší konkurenční podmínky a také potřebu pojišťoven odlišit se od ostatních a přinést řidičům důvod, proč si vybrat právě tu danou instituci.

Nízké ceny jsou stále nejúčinnějším způsobem přilákání klientů. Pojistné se v současnosti  rozděluje především dle druhu vozidla (osobní, motocykl, nákladní...) a objemu motoru.
 
Základním pravidlem jak ulevit vlastní peněžence je snažit se nezpůsobovat dopravní nehody. V tomto případě máte ze zákona práva na bonus, tj. slevu na pojistném, která je poskytnuta při další platbě pojistného na následující rok. Při změně pojišťovny nárok na bonus nezaniká a přenáší se na další instituci. Stačí když předešlá pojišťovna vystaví potvrzení o "beznehodovosti" či o průběhu pojištění. Bonusy za bezeškodní průběh pojištění se sčítají, tzn. čím více měsíců bez nehody, tím větší sleva pro řidiče. Za každý rok může klient obvykle získat slevu ve výši 5%.

U bonusů je dobré, že řidič většinou dokáže ovlivnit zda o něj přijde nebo ne. V posledních letech však pojišťovny začínají rozdělovat výši pojistného i dle dalších kritérií, které jsou přímo dané. Ne všechny pojišťovny zavedly tyto praktiky, ale u mnohých se výše platby liší podle místa vašeho bydliště. Přitom platí, že čím větší město tím větší zátěž pro vaši peněženku. Pojišťovny vycházely ze statistik, které jednoznačně říkají, že lidé v menších městech dosahují menší nehodovosti. Nejhůře je na tom samozřejmě Praha jako hlavní město. Kromě velikosti obce je v některých případech důležitý i okres ze kterého pocházíte. „Zvýhodnění sazeb pro méně rizikové motoristy se jednoznačně osvědčilo. V okresech, kde nabízíme povinné ručení o deset procent levněji, se letos počet vozidel pojištěných u ČSOB Pojišťovny zvýšil jen za první pololetí v průměru o 36 procent, “ uvedla Lenka Rýznarová, ředitelka ČSOB Pojišťovny pro Region Brno.

Netradičním rozdělovacím prvkem je také stáří vozidla. Novější vozidla si připlatí. Vychází se přitom z předpokladu, že řidiči starších vozidel si nedovolí na vozovce takové „kousky“ jako majitelé vozů mladšího data.

Sazby povinného ručení pro rok 2006 jsou ještě stále obchodním tajemstvím většiny pojišťoven. Po zveřejnění budeme chytřejší a dozvíme se, co nového si pro nás tyto finanční instituce připravili. Každopádně nezapomeňte sledovat naši přílohu Ručení 2006, kde po odtajnění najdete sazby všech poskytovatelů.

Pokud ještě nemáte uzavřeno povinné ručení na rok 2006 a nemáte čas běhat po pojišťovnách, využijte naší nabídky a sjednejte si povinné ručení on-line v našem Prodejním centru.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky