Pojistěte své auto jinde

02.11.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Podzim je ideální doba ke změně pojišťovny, u které máte sjednáno povinné ručení na motorového miláčka. S koncem roku totiž končí i staré smlouvy a tak musíte hledat lepší pojišťovnu již nyní.

Téma týdne: Povinné ručení v roce 2006

Nejste spokojeni s vaší pojišťovnou? Je příliš drahá? Bydlíte v regionu s malou nehodovostí a máte auto starší deseti let? Pak možná chcete svého miláčka pojistit jinde. Možná se právě rozhodujete jak vše udělat, abyste ušetřili. Připravili jsme pro vás návod jak na to:

  • Výpověď
    Zašlete výpověď pojistné smlouvy na stávající pojišťovnu. Výpověď je třeba učinit písemně alespoň 6 týdnů před koncem pojistného období. Ve výpovědi by mělo být uvedeno jméno, bydliště, číslo pojistné smlouvy na povinné ručení, datum, podpis a také věta: "Vypovídám smlouvu o  pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla č. ..... (číslo smlouvy),  k datu …… (datum, ke kterému vám původní smlouva končí)."
  • Doklad o bezeškodním průběhu pojištění
    Současně s výpovědí si zažádejte o potvrzení bezeškodního průběhu za minulý/minulé roky. Tento doklad budete potřebovat při uzavírání nové smlouvy. Upozorňujeme řidiče, že i když z pojistné smlouvy byla čerpána určitá částka, nemusí to znamenat, že přichází o bonus. V některých případech jde o menší škody a pojišťovna bonus uzná (např. uhrazené přední sklo nemusí mít vliv na výši bonusu!).
  • Uzavření nové smlouvy
    Do sedmi dnů po zániku původní smlouvy je třeba uzavřít smlouvu novou (v případě, konce pojistného období k 31.12. tedy do 7.1., ale i v tomto případě platí, že nepojištěné vozidlo na silnici nesmí!). Pokud toto majitel vozidla nesplní je povinen odevzdat státní poznávací značku a osvědčení o technickém průkazu. Pokud tak neučiní hrozí mu pokuta.
  • Potvrzení o nároku na bonus
    K uzavření smlouvy je třeba doložit potvrzení o bezeškodním průběhu pojištění. Pokud potvrzení ještě v době uzavírání nové pojistky nemáte, nevadí. Většině pojišťoven stačí vaše čestné prohlášení s tím, že až potvrzení obdržíte, tak jej dodatečně doložíte. Zde je třeba ještě upozornit, že toto potvrzení od pojišťovny získáte až v okamžiku, kdy od vás obdrží doklad o pojištění vozidla a zelenou kartu!

Pokud ještě nemáte uzavřeno povinné ručení na rok 2006 a nemáte čas běhat po pojišťovnách,
využijte naší nabídky a sjednejte si povinné ručení on-line v našem
Prodejním centru.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky