Kde trávit zimní dovolenou?

07.11.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Plánujete zimní dovolenou? A už víte kam pojedete? Dáte letos přednost zahraniční dovolené nebo zůstanete v České republice? Motivy rozhodnutí jsou různé. Přinášíme vám některé z nich.

Téma týdne: Zimní dovolená začíná

Už tady máme začátek listopadu a zima nám hlasitě klepe na dveře. Kromě běžných povinností, které na nás v tomto období čekají, většina rodin začíná plánovat i zimní dovolenou.

Při samotném plánování řešíme spoustu kritérií a omezujících faktorů. Asi nejvíce limitující je rozpočet, který budeme mít k dispozici. Dále to jsou například místo dovolené, způsob ubytování, doprava... Dneska se podíváme podrobněji na volbu destinace. Jaké jsou hlavní výhody a nevýhody domácí a zahraniční dovolené?

Pobyt o dovolené doma má spoustu výhod. Tím samozřejmě nemám na mysli pouze finanční hledisko. Je sice pravda, že týden strávený na chatě není příliš velkou zátěží rodinného rozpočtu, ale i v České republice si za luxusní dovolenou připlatíme. Klady tuzemské rekreace jsou především v neexistenci různých bariér.

Přestože se v posledních letech Češi stále zlepšují v znalostech cizích řečí, mnozí z nás ocení, když si v restauraci objednají v mateřštině. Neexistence jazykové bariéry nám zajisté dokáže zpříjemnit dovolenou. Pokud zůstaneme doma, nemusíme také řešit problém s placením. Nepotřebujeme rozměňovat peníze (a tím i platit poplatky) ani žádné další platební instrumenty jako jsou zahraniční platební karty nebo cestovní šeky. Není ani důvod k panice, když pár dnů před odjezdem zjistíme, že máme propadlý pas a starou občanku. Ušetříme si tím 600 Kč za expresní vydání cestovního dokladu, který má pouze roční platnost. V neposlední řadě nesmíme zapomenout ani na jednodušší dopravu. Vyhneme se tak nekonečným a únavným jízdám autobusem nebo, v tom lepším případě, autem. Zachováme tím nejen své duševní zdraví, ale i peníze. Relativně lepší dopravní dostupnost oceníme i při nějakých nenadálých skutečnostech, kdy je potřeba se urychleně vrátit domů.

Proč potom tolik lidí jezdí do zahraničí? Odpověď je jednoduchá. Lidé potřebují změnu, chtějí poznávat nová místa, lidí, zvyky... Touží ochutnávat nová jídla. Starosti navíc je neodradí od cesty co nejdál od povinností všedních dnů (v tomto případě doporučujeme zapínat mobil jenom v případě nutnosti). Strávit dovolenou a přitom nevědět o chystaném zdražování, propouštění, volbách...Na druhou stranu pokud toužíme zažít na dovolené extremní podmínky, musíme se rozhodnout pro zahraničí. Vzhledem k absenci moře nebo vysokých hor, je Česká republika předem vyloučena.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality/.

Autor článku

Nadja Fehimovič  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky